Kako izbeći i lečiti gripu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2019, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izbeći i lečiti gripu?

Povišena temperatura, slabost, kijavica, kašalj – prvi su simptomi gripa. Karakteristično za zimsku sezonu, broj obolelih je povećan, ali se uz pridržavanje saveta lekara, lako možete izlečiti, ili izbeći virus.

Svake zime ista priča – ići kod lekara, ili se lečiti na svoju ruku? Ako se umereno bavite fizičkom aktivnošću, koristite polivitaminsku ishranu, unosite dovoljno tečnosti, veće su šanse da i ove sezone izbegnete grip. Takođe, preporučuje se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i izbegavanje kontakata sa obolelima i neprovetrene prostorije. Naši sugrađani su podeljeni oko toga treba li posetiti lekara kada dobiju grip i štite se od istog na različite načine.

Najčešće, viroza prolazi spontano uz simptomatsku terapiju i traje oko nedelju dana. Ukoliko se razviju komplikacije poput otežanog disanja, gušenja, ili povišene temperature koja ne prolazi uz korišćenje lekova, pacijentima se savetuje da se jave izabranim lekarima za dalju pomoć.

"Trenutno se nalazimo oko epidemiološkog praga. Dom zdravlja učestvuje u tom takozvanom Sentinel nadzoru gde se prate akutne i respiratorne infekcije unazad 18 nedelja i u odnosu na taj broj pacijenata koji je oboleo pratimo stanje na terenu. Očekujemo trend porasta i očekujemo da će se do kraja ove nedelje taj prag i preći", kaže dr Mirjana Kolundžić načelnica službe opšte medicine Doma zdravlja "Novi Sad".

Vakcinacija protiv gripa i dalje je najbolji vid zaštite, a počela je u oktobru prošle godine. Posebno se preporučuje da vakcinu prime građani stariji od 65 godina i oni koji imaju hronična oboljenja.

Nakon vakcinacije, imunološki odgovor se čeka dve do tri nedelje. U tom periodu nismo zaštićeni i tada posebno moramo obratiti pažnju na kontakt sa obolelima. Najdominantniji tip je tip virusa A H1N1, ali ako ste vakcinisani, i od tog tipa virusa ste zaštićeni.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.