Kako da se zaštitite od virusa na vreme?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2019, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da se zaštitite od virusa na vreme?

U Novom Sadu u centru za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, potvrđen je prvi slučaj virusa gripa, tipa A pod-tip h3n2. Obolela je 69-ogodišnja Novosađanka. Iako je Vojvodina još uvek u vanepidemijskom periodu, tokom ovog i sledećeg meseca očekuje se povećan broj obolelih od gripa. Međutim, postoje načini da se zaštitite od virusa na vreme.

Nedavno sprovedena istraživanja pokazala su da se u Srbiji protiv gripa vakciniše tek oko 3 odsto stanovništva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << računajući decu, trudnice, stare i hronično obolele. Razlozi za to su nemar, nezainteresovanost, nepoverenje, nedostatak vremena ili svesti o značaju vakcinacije.

Kao i kod većine bolesti, najbolji lek za grip je prevencija. Iako je organizmu za stvaranje imuniteta potrebno oko dve nedelje, oni koji se nisu vakcinisali u oktobru i novembru, mogu to učiniti i u sezoni gripa. Vakcinaciju treba ponavljati, navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

"Imunitet je ograničen, znači negde šest do 12 meseci. Sa druge strane, svake godine imamo nove, donekle izmenjene viruse gripa, zbog tih čestih antigenih promena, takozvanih driftova koji se dešavaju, pa svaki put imamo neku cirkulaciju da tako kažem, izmenjenog virusa gripa, za koje stanovništvo nema uvek odgovarajući imunitet, tako da je neophodno svake godine redovno se vakcinisati", rekla je dr Snežana Medić, Institut za javno zdravlje Vojvodine.

U najugroženije kategorije za dobijanje gripa spadaju hronični bolesnici, deca, trudnice i stariji od 65 godina. Uprkos tome, vakcinacija dece, čak i one hronično obolele, protiv gripa je manja od 1 odsto, a slična statistika je zabeležena i kod trudnica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.