Kako da ne zakačite grip u avionu

Izvor: Mondo, 21.Mar.2018, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da ne zakačite grip u avionu

Sedište na pravom mestu može da spreči da vam putnik koji kašlje i kija ne prenese grip.

Foto: MONDO, Lana Stošić ilustracija

Bez obzira na to da li imate fobiju od bakterija ili ne, nije prijatno kada čujete da neko od putnika neprestano kija, kašlje, šmrklja... Ako sedi blizu vas, tim gore. Jer, nikad ne želite da zakačite grip, a ponajmanje ako ste krenuli na odmor.

Nova studija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je pokazala da postoji način da smanjite rizik da zakačite grip u avionu, a ima veze sa tim gde sedite.

U suštini, najbolje je ako možete da sedite do prozora.

Kad malo razmislite, i nije tako nelogično jer putnici koji sede do prozora imaju najmanje kontakta sa ostalima, a razlog za to je što oni uglavnom najmanje "šetkaju" po avionu.

Znate, mrzi vas da se provlačite pored ostalih da biste ustali, pa to i ne uradite ako stvarno ne morate. Manje kontakta sa drugima znači i da su manje šanse da približite toj osobi što šmkrlja, kija... Osim ako ne sedi pored vas, onda baš nemate sreće.

Istraživački tim analizirao je ponašanje putnika desetine letova, a dokumentovali su interakciju putnika, testirali površine i vazduh da bi utvrdili koliko su zagađeni.

Ispostavilo se da je 42 odsto putnika koji su sedeli do prozora ustajalo tokom leta, u poređenju sa 62 odsto onih koji su sedeli u sredini. Nimalo iznenađujuće, najviše su ustajali oni koji su sedeli do prolaza - čak 80 odsto je u nekom trenutku ustajalo.

Ukoliko se u avionu nalazi putnik koji ima grip, dvoje saputnika sa leve i desne strane, kao i ispred i iza izloženo je najvećem riziku od zaraze.

Naravno, čak i ako sedite do prozora, to ne znači da možete sto odsto da eliminišete šanse da zakačite grip - jer, bakterije su ipak bakterije - ali su tada svakako manje.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.