Pad prometa u ugostiteljstvu od 20,02 odsto

Izvor: S media, 08.Dec.2009, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad prometa u ugostiteljstvu od 20,02 odsto

Svetska ekonomska kriza, veliko opterećenje ugostiteljskih objekata raznim dažbinama i epidemija novog gripa izazvali su pad prometa u ugostiteljstvu od 20,02 odsto u prvih deset meseci ove godine, pokazala je nedavna analiza stručnih službi Unije poslodavaca Srbije (UPS).

Prema rezultatima te analize, pomenuti razlozi su u tom periodu doveli do zatvaranja više od 4.500 ugostiteljskih objekata u Srbiji, dok ih je istovremeno otvoreno 1.690.

Najteža je situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u istočnoj Srbiji, gde je ukupan pad prometa gotovo 29 odsto, a najbolje su "prošli" ugostitelji u Beogradu sa padom od 5,3 odsto, zahvaljujući Univerzijadi i brojnim drugim manifestacijama.

U Vojvodini je, takodje zahvaljujući "Egzitu" i brojnim manifestacijama, ukupan pad prometa u ugostiteljstvu bio 12,5 odsto.

U Srbiji postoji oko 21.200 ugostiteljskih objekata prosečne površine 46,5 metara kvadratnih i u njima je prosečno zaposleno pet osoba.

Za osnivanje prosečnog ugostiteljskog objekta u Srbiji samo na troškove mesečno odlazi 6.691 evro, a godišnji troškovi su 80.297 evra.

Najmanji su ukupni prosečni troškovi ugostitelja u istočnoj Srbiji, u proseku 39.676 evra godišnje, a najveći su u Beogradu, 103.724 evra godišnje.

Stručne službe UPS sastavile su spisak od prosečno 38 različitih mesečnih izdvajanja koje su ugostitelji dužni da daju državi i kao druge osnovne troškove poslovanja.

Generalni sekretar UPS Boško Savković ocenio je da je država preopteretila ugostitelje i da oni veoma teško opstaju, iako se smatraju jednom od najvitalnijih privrednih grana zemlje.

Savković je kazao da srpski ugostitelji imaju znatno više mesečnih izdataka nego što je to slučaj u razvijenim zemljama, gde ugostitelji imaju i popuste na račune za električnu energiju, gas i komunalne usluge.

On je rekao da se cešto dešava da se ugostitelji u Srbiji, prezaduže i podignu kredite koje teško otplaćuju, kako bi mogli da plate dažbine i finasiraju preuredjivanje restorana i kafića, kaže se u saopštenju UPS.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sumrak ugostiteljstva u Srbiji

Izvor: Poslovni magazin, 09.Dec.2009, 12:50

Nameti zatvaraju kafiće i restorane Stručne službe i rukovodstvo Unije poslodavaca Srbije obaveštavaju najširu javnost da su svetska ekonomska kriza i veliko opterećenje ugostiteljskih objekata raznim dažbinama, zajedno sa epidemijom virusa H1N1 izazvali pad prometa u ugostiteljstvu od 20,02 %...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.