Još nije kasno za vakcinaciju protiv gripa

Izvor: RadioCity.rs, 24.Apr.2014, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još nije kasno za vakcinaciju protiv gripa

Kako bismo se zaštitili od gripa, veoma je važno jačanje imuniteta. To se postiže pre svega zdravom ishranom. Osim konzumiranja hrane bogate vitaminima, preporučuju se šetnja i slojevito oblačenje, a prilikom boravka u zatvorenom, redovno provetravanje prostorija. Takođe, treba voditi računa o ličnoj higijeni i redovno prati ruke.
Kada je reč o ishrani, uvek se preporučuje sveže voće i povrće. S druge strane u zimskim >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << mesecima aktuelna je zimnica, koja takođe može biti korisna u jačanju imuniteta, naročito ako je spremljena bez konzervansa, pa nam korisni mogu biti i ajvar i paprika i kiseo kupus.
U ishrani su izuzetno važni i med, kao i proizvodi od meda, naravno ukoliko niste alergični na med ili propolis.  
Od gripa se kod nas najčešće oboljeva u februaru i početkom marta.
Institut Batut: Na teritoriji Srbije niska aktivnost virusa gripa
Na teritoriji Republike Srbije beleži se niska aktivnost virusa gripa, koja se registruje i u većini zemalja evropskog regiona.

Imajući u vidu da ulazimo u period epidemijskog javljanja gripa, čemu doprinosi duži boravak u zatvorenom prostoru i skorašnji početak školske godine, neophodno je primenjivati mere prevencije.
Mere prevencije su:
- redukovanje kontakta sa obolelima i osobama sumnjivim na oboljenje 
- održavanje lične higijene, na prvom mestu higijene ruku i disajnih puteva
- često provetravanje prostorija
Kao osnovna mera prevencije preporučuje se vakcinacija protiv gripa. Vakcina koja je dostupna u domovima zdravlja u Republici Srbiji, pored tipa A (H1N1) virusa gripa, sadrži i tipove A (H3N2) i B virusa gripa.
Sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama koje pripadaju visokorizičnim grupama, odnosno osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima, uključujući pre svega šećernu bolest.
Takođe, vakcina se preporučuje osobama sa poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom.
Pored navedenih, vakcinacijom je potrebno obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Sezonska vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od 6 meseci, posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje, osobama starijim od 65 godina i licima zaposlenim u javnim službama koje su u riziku.
Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine. Vakcina ne pruža stoprocentnu zaštitu, ali je potrebno napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i da se redukuju moguće teže komplikacije.
Kod kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija.
Prema raspoloživim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, do sada je utrošeno 80 odsto planirane količine vakcine protiv gripa za sezonu 2013/2014. godine.
Nažalost, Niš je na pretposlednjem mestu po broju vakcinisanih. Za vakcinu i dalje nije kasno, pa je preporuka lekara, naročito onima koji su u riziku, da se vakcinišu.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.