Izvor: Radio 021, 30.Nov.2020, 10:05

Jod - u prvom redu protiv virusa

Sezona virusa je u toku a broj obolelih od kovid-19 svakim danom raste. Upravo iz tog razloga je važno da se spreči gripa i da se naročito vodi računa o zdravlju, zdravoj ishrani i poštovanju preporučenih mera.

Zbog toga je važno da se poveća unos joda koji je važan za funkcionisanje našeg organizma u celosti. Pošto ga organizam ne proizvodi, jod mora svakodnevno da se unosi. Na ovaj način možemo da zaštitimo sebe i to mora da bude osnovna aktivnost. To je vrlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << lako, potrebno je da se poveća dnevni unos joda do 30 mcg/kg - što je sigurna gornja granica koju je odredila Svetska zdravstvena organizacija.

Jod omogućava organizmu da obavlja tri važne funkcije u borbi protiv virusa koji vladaju: deaktivaciju virusa u nosu prisustvom dovoljno joda u nosnoj sluzi, deaktiviranje virusa još na koži jodom iz znoja i ono što je možda i najvažnije, jod učestvuje u apoptozi - smrti ćelija zaraženih virusom.

Jod je, posebno, od velikog značaja trudnicama i deci. U trudnoći utiče na razvoj neuronske mreže, koja je presudna za razvoj inteligencije pa se njegov uticaj nastavlja i u detinjstvu.

Neodstatak joda se reflektuje i na spoljašnji izgled. Jedan od pokazatelja je suva, gruba i iritirana koža.

Unosom od 1,5 do 2,4 miligrama joda dnevno (zavisno od telesne težine) ojačava se imuni sistem, u borbi protiv gripe. Takođe, smanjuje se mogućnost prenosa kovid-19, a samim tim i smrtnosti. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so. Namirnice bogate jodom umanjuju rizik od obolevanja, dok ga stres povećava.

Imunološki sistem zavisi od pravilnog funkcionisanja metabolizma. Upravo je jod neophodna podrška imunološkom sistemu.

Autor: Zakupljeni prostor

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.