Jenjava broj obolelih od novog gripa

Izvor: S media, 14.Nov.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jenjava broj obolelih od novog gripa

Broj prijavljenih sa simptomima gripa u Moravičkom okrugu se smanjuje u poslednjih pet dana, saopštio je danas Zavod za javno zdralje Čačka koji prati epidemiološku situaciju u Okrugu.

U poslednja 24 sata u Moravičkom okrugu, koji obuhvata Čačak, Ivanjicu, Gornji Milanovac i Lučane prijavljeno je ukupno 35 slučajeva sa simptomima gripa, što je gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << četiri puta manje u odnosu na prethodni dan.

Medju prijavljenim sa simptomima gripa u poslednja 24 sata je 18 odraslih osoba, 10 dece školskog i sedam predškolskog uzrasta.

U Gornjem Milanovcu i Guči u poslednja 24 sata nema prijavljenih slučajeva sa simptomima gripa, dok je u Čačku prijavljeno 29 osoba, a u Ivanjici šest, navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Čacack.

Prvi umrli od novog gripa na Kosovu



Jedan muškarac umro je danas od virusa novog gripa i to je prva žrtva te bolesti na Kosovu, potvrdili su zvaničnici kosovskog Ministarstva zdravlja.

"Ministarstvo zdravlja potvrdjuje da je danas u našoj zemlji registrovan prvi slučaj smrti jednog (pacijenta) zaraženog gripom tipa A H1N1", rekao je na konferenciji za novinare u Prištini portparol Ministarstva Faik Hoti.

Portparol je rekao da je umro H.E, star 31 godinu, iz sela Bajinca. Pacijent je umro jutros u 7.10.

Dodaje se da je on prve simptome gripa osetio 25. oktobra, a da je na Klinički centar u Prištini smešten 12. novembra.

Obolela žena iz Medvedje

Načelnica infektivnog odeljenja leskovačke Opšte bolnice Dušanka Živković izjavila

je danas FoNetu da je jedna žena iz Medveđe upućena prošle noći na Infektivnu kliniku u Nišu zbog komplikacija na respiratornom traktu.


"Pacijentkinja je bila u ozbiljnom stanju i pod kiseonikom i zato je upućena u Niš", rekla je Živkovićeva.

Ona je kazala da se na ovom odeljenju trenutno nalazi osam pacijenata obolelih od novog gripa a da je petoro u medjuvremenu otpušteno kući.

Šef Operativnog stručnog tima za suzbijanje novog gripa i načelnik sanitarne inspekcije za Jablanički okrug Goran Stamenković rekao je FoNetu da je stanje trideset devetogodišnje žene iz Medvedje "za sada stabilno ali ozbiljno".



U valjevskoj bolnici 15 obolelih od novog gripa


U valjevskoj bolnici 15 pacijenata se leči od novog gripa, saopšteno je danas iz te

ustanove.

Dodaje se da je dvoje juče otpušteno na kućno lečenje, ali je primljeno petoro novoobolelih - dete od 13 godina i četiri odrasle osobe.

Svi pacijenti su u stabilnom stanju i pod nadzorom su lekara, rečeno je u Zdravstvenom centru Valjevo.

Od 3. novembra, kada je virus A H1N1 prvi put izolovan kod dvoje srednjoškolaca, u Valjevu je obolelo 18 osoba od kojih je jedna desetogodišnja devojcica, zbog ranije ozbiljne hronične bolesti, upućena u beogradski Institut za majku i dete.

U lozničkoj bolnici na lečenju petoro pacijenata

Na Infektivnom odeljenju lozničke bolnice leči se petoro pacijenata sa simptomima sličnim novom gripu, saopšteno je danas na sajtu te ustanove.

Reč je o odraslim osobama, čije je stanje stabilno. Primaju antivirusnu terapiju i pod nadzorom su lekara.

U bolnici su zabranjene posete bolesnicima, pojačane su mere zaštite pacijenata i osoblja, a rad je organizovan u skladu sa preporučenim merama postupanja.

Informacije o novom gripu gradjani od juče mogu dobiti na zvaničnom sajtu bolnice, a na usluzi je i telefon Hitne službe, koji je pacijentima dostupan svakog dana od 7 do 19 časova.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.