Izvor: B92, 31.Okt.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Prva žrtva novog gripa

Zagreb -- U Hrvatskoj je zabeležena prva žrtva epidemije novog gripa pošto je u bolnici u Splitu umro 61-godišnji pacijent iz tog grada.

Pacijent kod koga je osim novog gripa otkriveno i zapaljenje pluća i koji je više dana bio priključen na respirator, ali i na dijalizu zbog otkazivanja bubrega, umro je danas u podne, najverovatnije od komplikacija, javila je lokalna medijska kuća Slobodna Dalmacija.

Od novog gripa je u Hrvatskoj zaraženo preko 1.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudi, najviše u Zagrebu, oko 140 u Splitu, preko 60, odnosno preko 200 u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U bolnici je i tridesetpetogodišnji zatvorenik koji je dopremljen iz tamošnjeg zatvora s dijagnozom upale pluća, ali i s kliničkom slikom novog gripa koja nije laboratorijski potvrđena.

U Splitu se očekuju i rezultati laboratorijskog nalaza brisa uzetog od deteta iz dečjeg vrtića za koje se sumnja da je obolelo od novog gripa.

Zbog bolesti 60 od 160 učenika u sredu je zatvorena jedna privatna gimnazija.

Epidemiolog Mladen Smoljanović iz Splita procenio je da će u Hrvatskoj tokom jeseni i zime od novog gripa umreti između 20 i 60 ljudi, uglavnom onih koji su od ranije bolesni.

Predviđanja o broju umrlih zasnivaju se na podacima s južne hemisfere, gde je epidemija završena jer je došlo proleće.

Donja granica broja umrlih izračunata je po podacima iz Novog Zelanda, a gornja po podacima iz Argentine.

Stopa smrtnosti u Hrvatskoj biće niža, slična onoj u Novom Zelandu, s obzirom na sličnu organizaciju sistema zdravstva i visoku dostupnost zdravstvene zaštite.

Smoljanović je ukazao na neprimerene priče o virusu ubici jer je stopa smrtnosti kod novog gripa manja od one za klasičan, sezonski grip.

Škole su dobile uputstva o postupcima pojave učenika zaraženih virusom, a obolelima se savetuje da ne izlaze iz kuće dok im tokom 24 sata temperatura ne bude niža od 38 stepeni Celzijusa.

Služba za epidemiologiju pratiće kretanje novog gripa na području Hrvatske, pa će, ukoliko bude trebalo, predlagati i zatvaranje škola, iako bi zbog velikog broja obolelih učenika i nastavnika u nekim školama moglo doći i do spontanog prekida nastave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.