Izvor: Danas, 13.Nov.2015, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hladan detuš

Osvanu konačno i subota koju ćemo posle poduže pauze posvetiti kulturi. Stvar stoji ovako. Bejah nameračio da vas danas gnjavim amaterskom kritikom "Spektre", poslednjeg iz serije filma o Džemsu Bondu, ali sudbina je htela drugačije. Spiči me iznenada neki grip ili virus, tako da nisam bio u stanju da se dovučem do bioskopa, što uopšte ne znači da ste se izvukli. A ne! Čim temperatura spadne, čim pogledam Bonda, eto prikaza. Verovatno negativnog. Da li ovim insinuiram da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Džems Bond ofucao. Ne! Rekao bih da se ofucao svet. U svetu ovakvom kakav je danas, agent 007, sa sve svojim stirred not shaken martinijima, svojim sponzorušama i svojim humorom, liči na avet. Možda me ovoga puta demantuje. Ko zna.

Ako mi se i omaklo da odem u bioskop, ne znači da sam odustao od čitanja, tako da sam se latio knjige "Selin govori", koju je u biblioteci "Cveće zla" objavio - a da ko bi drugi - Alef iz Čačka. Ima tako knjiga koje je najbolje čitati pod visokom temperaturom, a "Selin govori" zasigurno je jedna od takvih. Poznavaoci Selinovog lika i dela - a nije ih kod nas malo - svakako će se naći u čudu jer u bibliografiji doktora Detuša ne postoji delo pod naslovom "Selin govori". I ne postoji. Rečena knjiga je, da kažemo, kompilacija Selinovih intervjua (po meni katkad boljih od proze) odlomaka iz kod nas neprevedenih knjiga i pregršt pisama, koju su priredili Branko Kukić i Milojko Knežević.

Napravih u naslovu igru reči koja nije toliko bezvezna koliko izgleda na prvi pogled. Selin je doista bio (i ostao) neka vrsta hladnog tuša; njegovo "Putovanje na kraj noći" prekonoć je promenilo mnogo toga u francuskoj i svetskoj književnosti. I izvršilo snažan uticaj na generacije i generacije pisaca, uključujući i moju malenkost.

Selin je bio neka vrsta neprijatnog svedoka, donosioca loših vesti, antikomunista, ali i antidemokrata i - nažalost - antisemita, što je poprilično potamnelo njegovo slavu. Koja ipak i danas traje. Da bih vas namamio na čitanje Selina evo jednog nasumično izabranog odlomka. "Praktična prednost hrišćanstva bil je u tome što ono nije sladilo piluli. Nije stišavalo, nije tražilo birače, nije htelo da im se dopadne, nije ljuljuškalo kolevku. Ščepa čoveka još u pelenama i smesta mu sve kaže u lice, skreše u brk... Ti sićušni, ti nakazni smrde! Doveka ćeš ostati đubre! Govno od rođenja! Čuješ li me? To ti je baš tako, to je princip svega. Ipak... možda... možda ako se zagleda... može biti da postoji neka mala šansa da ti se malčice oprosti što si tako gadan, gnusan, govnav, nezamisliv." A sad - kome se odlomak dopao - trk u knjižaru, pa po grip, pa kada temperatura naraste na 38 sa 5, neka počne da čita jer je "Selin govori", kako smo to uobičajili reći - must read!
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.