Gužve u čekaonicama, kako da se zaštitimo od gripa

Izvor: RTS, 25.Jan.2020, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gužve u čekaonicama, kako da se zaštitimo od gripa

Srbija se suočava sa povećanim brojem respiratornih infekcija. Odeljenja u školama su desetkovana, a čekaonice u domovima zdravlja prepune. U nekim bolnicama zabranjene su posete.
Zbog povišene temperature, kašlja, kijavice gužva i u subotu ispred lekarskih ordinacija u Vranju.

"U prvoj nedelji janura mi smo registrovali 120 obolelih od oboljenja slična gripu, drugoj 168, da bismo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u trećoj imali 280 obolelih", kaže dr Slađan Stanković, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju.
Prema njegovim rečima, nalazimo se u periodu kada se i očekuje povećanje broja respiratorih infekcija. Rast ne beleži samo Vranje.
Doktorka Nadežda Radisavljević iz Doma zdravlja "Stari grad" kaže da su primetili da je poslednja dva-tri dana povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama.
"Otprilike trećina ih u toku dana bude i uglavnom su to slične tegobe: suvi kašalj, visoka temperatura, slabost, bolovi u mišićima i to bismo rekli da su stanja koja su slična gripu", rekla je Radisavljevićeva.
U nedelji za nama, respiratorne infekcije oborile su oko 6.000 stanovnika Srbije. Imamo i virus gripa.
Najugroženiji su bili najmlađi "Od toga smo potvrdili kod 52 osobe prisustvo virusa gripa. Radi se o onim sojevima virusa gripa, koji se nalaze u sastavu ovogodišnje vakcine", rekla je Darija Kisić Tepavčević, zemenik direktora Instituta "Batut".
Gužva i na pedijatriji. Prema podacima Instituta "Batut" u prethodnom periodu, najugroženiji su bili najmlađi. U pojedinim bolnicama uvedena je zabrana za posete.
Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže da nema epidemije virusa gripa, ali da ima različitih drugih respiratornih infekcija.
"Ukoliko epidemiološka služba u okviru bolnice proceni da na taj način može da smanji rizik za svoje pacijente, onda je razumna mera da se zabrane posete u nekom periodu", rekla je Kisić Tepavčević.
Redovno perite ruke sapunom i toplom vodom, izbegavajte kontakt sa ljudima koji su se razboleli. Uz vakcinaciju to su preventivne mere koje nas štite od gripa.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.