Grip već obara?

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2010, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grip već obara?

Kijavice, kašljanje, gušobolja muke su koje stižu s jeseni. Već gotovo da nema kuće u kojoj se bar neko nije požalio na tegobe od grebuckanja grla, preko napornog kašljanja, pa do visoke temperature i malaksalosti, a za to su krivi mikroorganizmi - virusi, ili bakterije. Već se registruju i klinički slučajevi gripa.

Profesor dr Eleonora Gvozdenović, specijalista za infektivne bolesti na Institutu za infektivne, tropske i zarazne bolesti Kliničkog centra Srbija, objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kako dolazi do respiratornih infekcija i kako se leče:

ANTIBIOTIKE, a i druge lekove, ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, naročito ne po jednu, ili dve tablete s vremena na vreme - objašnjava dr Gvozdenović. - Mora se znati da dejstvo antibiotika počinje tek posle 24 sata. To nije lek protiv bolova, ili temperature čije dejstvo počinje posle oko pola sata.

- Grip je manifestovana infekcija nekim od virusa gripa. To znači da infekcije virusima gripa mogu biti nemanifestovane, ili manifestovane tako lakim simptomima da protiču neprepoznate.

Kako naša sagovornica kaže, grip se ispoljava povišenom temperaturom, kašljem, gušoboljom, kijavicom, crvenilom očiju - konjunktivitisom. Osim toga, najizraženiji simptom gripa je malaksalost, tako da se kaže da je oboleli od gripa bolesniji nego što izgleda. Po toj malaksalosti grip se razlikuje od drugih infekcija respiratornih puteva.

- Grip nastaje relativno brzo - kaže dr Gvozdenović. - Prve simptome - grebuckanju u guši, nadražajni kašalj često shvatimo da smo imali tek kada nas „obori“ bolest. Leči se ležanjem u krevetu, uzimanjem toplih napitaka, jedenjem lako svarljive hrane, uzimanjem lekova protiv temperature, kao što su brufen, diklofen, ferveks ili panadon. Osim toga postoje i lekovi koji deluju na uzročnik gripa - oseltamivir i zanamivir. Što se ranije uzmu imaju više efekta.

Prema rečima prof. Gvozdenović, ukoliko je bolest izazvana drugim virusom, ili bakterijom, a prepoznata kao najverovatnije grip, onda ovi lekovi nemaju nikakvog dejstva.

- Antibiotici se mogu uzimati u toku gripa - kaže prof. Gvozdenović. - Lekar može da proceni da je potrebno da neko ko ima grip uzme i antibiotik. To neće loše uticati na tok bolesti, a može da izleči bakterijsku infekciju koja se još nije ispoljila.

Ukoliko lekar proceni da se na grip, kao virusnu infekciju, „nakalemila“ bakterijska infekcija, što je česta pojava, on će prepisati antibiotik u odgovarajućoj dozi i savetovaće koliko dana treba da se uzima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.