Grip u Srbiji u piku sezone aktivnosti

Izvor: B92, 10.Feb.2019, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grip u Srbiji u "piku sezone aktivnosti"

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je sada pik sezone aktivnosti virusa gripa.

Kisić je za RTS izjavila da se očekuje porast broja obolelih i da je samim tim i veća mogućnost komplikacija.

Prema njenim rečima, broj obolelih i umrlih ove sezone ne odskače u odnosu na prethodne sezone, ako se izuzme pandemijska 2009. godina.

Kisić kaže da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grip u nekom prvom, preventivnom smislu, potcenjuje, a kada nastupe komplikacije, onda se precenjuje i stvara panika.

Kada je rec o proglašenju epidemije, Kisić ističe da je to ozbiljna situacija i da se to i na podrucju bivše zemlje dogodilo samo jednom 1972. Godine, zbog boginja.

Tada se vrši vanredna imunizacija i zabranjuju okupljanja na javnim mestima, ali ističe da je to izuzetno retko i da ne treba govoriti o tome.

Ona objašnjava da je virus gripa prilično mudar i da menja omotač, a zato se stalno menjaju vakcine.

Sve opšte mere prevencije mogu značajno da smanje rizik da dođemo u kontakt sa gripom a to su: provetravanje prostorija, izlazak u šetnju, zdrava ishrana i redovan san.

O stanju u Srbiji, kada je grip u pitanju, bilo je reči i u vestima Prve televizije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

GRIP "KOSI" PO SRBIJI Broj obolelih ubrzano raste, GLAVNI UDAR TEK SLEDI, a evo ko je najugroženiji

Izvor: Blic, 11.Feb.2019, 10:14

Broj obolelih, ali i preminulih od posledica virusa gripa raste iz dana u dan, a do sada je preminulo 19 ljudi, među kojima i dvoipogodišnje dete. Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", za oko 84.969 osoba se sumnja da su obolele, a epidemiolozi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.