Grip se zahuktava

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 18.Jul.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grip se zahuktava

BEOGRAD - U Srbiji je, zaključno sa jučerašnjim danom, potvrđen 81 slučaj novog gripa, saopštio je Institut za javno zdravlje „Batut“. Ovo je prvi put da samo u jednom danu bude registrovano čak 13 novih slučajeva.

Prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, među obolelima su 42 osobe koje su doputovale iz zemalja u kojima je ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << registrovano obolevanje - Argentine, Australije, Kanade, Velike Britanije, SAD, Španije, Nemačke i Egipta, a 39 je obolelo iz kontakta sa obolelim osobama.

Shodno preporukama Svetske zdravstvene organizacije, opšte mere prevencije su najefikasnije u prevencije i suzbijanja novog gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1). Reč je o držanju odstojanja od najmanje jednog metra od drugih osoba, higijeni disajnih puteva - pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah treba nakon upotrebe baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom, higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi.

U Evropi je, zaključno sa 16. julom, prijavljeno 14.806 obolelih, sa 16 smrtnih ishoda - 14 u Velikoj Britaniji i dva u Španiji.

Najnovija istraživanja pokazuju da se smrtnost od novog gripa kreće između 0,06 i 0,0004 odsto, za razliku od ranije procenjene u Meksiku 0,4 odsto, što je povezano sa obolevanjem mlađih ljudi i primenom uspešne terapije kod težih slučajeva bolesti, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.