Grip odneo 16 života u Srbiji

Izvor: B92, 18.Feb.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grip odneo 16 života u Srbiji

Beograd -- U Srbiji je od gripa, zaključno sa današnjim danom, od gripa umrlo 16 osoba, saopšteno je iz Instituta "Batut".

Desetoro obolelih su u teškom stanju i nalaze se u jedinici intenzivne nege.

Do sada su Institutu za javno zdravlje Srbije prijavljene epidemije gripa među stanovništvom na teritoriji Beograda, Pirotskog okruga i teritorije AP Vojvodine.

Zaključno sa današnjim danom, do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 11 časova, ukupan broj prijavljenih laboratorijski potvrđenih slučajeva obolelih od gripa je 184, rekla je danas Tanjugu šef Odseka za kontrolu zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" dr Dragana Dimitrijević.

Ona je dodala da je kod 155 osoba potvrđen virus gripa A H1N1, kod 21 osobe virus gripa A H3N2, kod dve osobe virus gripa tipa A i kod šest osoba virus gripa tipa B.

Dimitrijević je kazala da je u Srbiji registrovano 16 smrtnih slučajeva kod kojih je dokazan virus gripa i da se radi o osobama starosti od 27 do 74 godine, među kojima je jedna osoba sa nepoznatim vakcinalnim statusom, a 15 osoba je nevakcinisano.

Prema njenim rečima, 10 preminulih osoba je pripadalo grupama stanovništva pod povećanim rizikom - hronična oboljenja pluća, srca, šećerna bolest i izrazita gojaznost.

"Intenzitet aktivnosti gripa u Srbiji je visok, a incidencija je iznad praga za epidemijski priod", rekla je doktorka Dimitrijević i dodala da se u Evropi nastavlja visoka aktivnost gripa, posebno u istočnom, jugoistočnom i istočnom delu evropskog regiona, dok se u zapadnom delu registruje opadanje aktivnosti gripa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.