Grip: Utvrđena mapa DNK svinja

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2009, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grip: Utvrđena mapa DNK svinja

Međunarodni tim istraživača objavio je da je napravio genom, odnosno kompletnu mapu DNK domaće svinje, što može da rezultira boljim načinima uzgajanja te životinje, ali i unapređenjem vakcina protiv bolesti kakva je "svinjski" grip.

U planu je traganje za onim genima koji su korisni za produkciju svinjskog mesa i za imunitet svinja koje, kao i ljudi, veoma lako obolevaju od gripa.

Po rečima Rodžera >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Bičija, direktora Nacionalnog instituta za hranu i poljoprivredu pri Ministarstvu poljoprivrede SAD, ovo otkriće će smanjiti obolevanje i omogućiti medicinski napredak kad su u pitanju svinje, ali i ljudi.

Svinja je važna u prehrambenoj sferi, a koristi se i kao životinjski model za ljudske bolesti, ističe Lari Šonk sa Univerziteta Ilinoisa. On podvlači da će s obzirom da u prirodi još postoje divlje životinje od kojih svinja potiče, biti interesantno na njoj proučiti genomske efekte domestifikacije.

Virus pandemijskog gripa H1N1 potiče od svinja, a pokazalo se da se može prenositi i sa svinje na čoveka i natrag. Svinje su podložne i mnogim drugim oblicima gripa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.