Izvor: B92, 01.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grip A nije stigao u Srbiju

Beograd -- Novi meksički grip, koji Svetska zdravstvena organizacija od četvrtka uveče naziva virus A tipa, ipak nije stigao u Srbiju.

Premilinarni rezultati analiza pokazali su da sedamdesetogodišnja žena iz Novog Sada, koja je nedavno doputovala iz Sjedinjenih Država, i za koju se sumnjalo da je zaražena, ipak nema virus. Nadležni tvrde da je Srbija spremna za eventualnu pojavu virusa novog gripa, poznatijeg po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imenu svinjski ili meksički grip.

Žena iz Novog Sada, za koju se sumnjalo da je inficirana virusom novog gripa tipa A, nema u svom organizmu taj virus.

Tri dana nakon povratka iz područja koje je teško pogođeno pandemijom novog gripa tipa A, ona se sa povišenom temperaturom i respritornim problemima javila lekarima i odmah je primljena u Klinički centar u Novom Sadu.

"Laboratorijske analize u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji na 'Torlaku' porelimirano su pokazale da kod pacijentkinje kod koje je postavljena sumnja, nema virusa meksičkog gripa. Posto je gospođa sasvim dobro klinicki, doneta je odluka da se epidemiološki nadzor nastavi u kućnim uslovima", kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Institutu "Torlak" bilo je potrebno svega nekoliko sati da utvrde postojanje virusa meksičkog gripa. U skladu s procedurama, taj nalaz biće dodatno proveren u londonskoj laboratoriji, koja je nadležna za Evropu.

Kontakt-telefoni u Srbiji

Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je listu kontakt -elefona kraj kojih dežuraju epidemiolozi na teritoriji Republike Srbije, spremni da odgovore na sva pitanja u vezi sa pojavom novog gripa.

Listu možete preuzeti ovde.

"Ono što smi mi uradili, šaljemo u London, u centralnu laboratoriju na proveru, jer je "Torlak" kao nacionalna laboratorija u sistemu labova SZO i ponašamo se isključivo u skladu s propisima SZO”, kaže Ranko Dakić, direktor Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak".

Na pitanje da li nešto nedostaje "Torlaku", ako se uzorci šalju dalje, Dakić kaže: "Ne, već postoji neko iznad vas ko donosi definitivni sud”.

Vojvodina je uvela kol centar, jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da je informisanje građana presudno u ovakvim situacijama.

"Zadatak centra biće da da informacije o novom virusu i da uputi pacijente dalje, ako postoji iole sumnja da je ta vrsta bolesti. Kol centar radiće 24h i javljaće se dežurni epidemiolog iz regionalnog zavoda za javno zdravlje”, kaže Atila Čengeri, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Srbija u robnim rezervama skladišti 75.000 kutija antivirnusnih lekova, kaže ministar zdravlja i dodaje da će u narednih nekoliko nedelja ta količina biti utrostručena, a lekovi će bolnicama biti prosleđivani po potrebi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.