Epidemiolozi zadovoljni odzivom na vakcinaciju

Izvor: Blic, 18.Dec.2009, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemiolozi zadovoljni odzivom na vakcinaciju

Na dodir me boli mesto gde sam primio vakcinu. Moguće je da će mi se pojaviti otok. Nije isključeno da dobijem i temperaturu. Ipak, za sada se dobro osećam posle vakcinacije protiv novog gripa - kaže za „Blic" dr Branislav Tiodorović, član Radne grupe protiv pandemije.

Ni dr Tomicu Milosavljevića, ministra zdravlja, ništa ne boli nakon primljene vakcine. Kaže da je dobro. Tek na pitanje novinara da li ga makar boli kada pređe rukom preko mesta uboda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaže - malo. Nijednu propratnu reakciju nakon primljene vakcine, kao što je glavobolja, mučnina, povraćanja, ministar nije imao.

Prvog dana vakcinacije protiv novog gripa u Srbiji je vakcinisano 4.500 građana. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje sa teritorije Srbije vakcinacija se obavlja na 1.127 punktova.

- S obzirom na negativnu kampanju, zadovoljan sam kao je protekao prvi dan. Treba znati da nema nijednog racionalnog razloga da se stanovništvo ne vakciniše, a pogotovu hronični bolesnici, trudnice i mala deca - ističe dr Milosavljević.

Odzivom za vakcinaciju zadovoljan je i dr Tiodorović. On kaže da je preko tri hiljade vakcinisanih odličan rezultat za Srbiju.

- Poštujemo prioritetne grupe za vakcinaciju i oni uvek imaju prednost. Međutim, ako se desi da odziv ne bude dobar, treba pozvati na vakcinaciju sve one koji to žele da urade i kod kojih ne postoji strah - objašnjava dr Tiodorović.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je da će svi pripadnici vojske morati da se vakcinišu protiv novog gripa. Kako „Blic" saznaje, za vojsku je opredeljeno oko 20.000 doza, dok su u prvoj isporuci dobili pet odsto.

- Vakcinisanje je važno, pogotovo u kopnenoj zoni bezbednosti, tamo gde smo najoperativniji sve vreme i gde svi moraju biti zdravi i zaštićeni - istakao je Šutanovac.

- Ako neko ne želi da se vakciniše, moraće da se o tome izjasni i biće promenjen. Ukoliko postoji opasnost da neko zarazi celu četu ili brigadu, onda je to rizik za celu državu i to je stvar gde stvarno nemamo pravo na emocije - objasni je Šutanovac.

Ministar je dodao da je odluka da se pomeri decembarska klasa regruta za kraj januara bila teška odluka koja je doneta na predlog Uprave vojske za zdravstvo, a dogodilo se da od posledice gripa i upale pluća umre jedan major, koji je bio zdrav, ali nije želeo da se adekvatno i na vreme leči.

Institut za javno zdravlje „Batut" saopštio je juče da je u Srbiji potvrđeno 506 slučajeva od novog gripa, dok je registrovano 38 smrtnih ishoda. Na bolničkom lečenju nalazi se 658 osoba sa teškim oblikom bolesti, od kojih je 19 na respiratoru.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je juče upozorila da pandemija nije završena i neizvesno je kako će se situacija razvijati narednih meseci.

- To je jedan od razloga zbog kojih SZO ocenjuje da je vakcina još aktuelna - kaže Fukunda, uz preporuku da vakcinisanje treba nastaviti. Prema poslednjem izveštaju SZO, virus gripa je usmrtio najmanje 9.596 ljudi u svetu.

Trudnica iz Niša kritično

Na Infektivnoj klinici u Nišu dvoje zaraženih od virusa gripa tipa su na respiratoru, od koji je jedna dvadesetdevetogodišnja trudnica koja je u četvrtom mesecu. Kako bi joj spasli život, lekari će, najverovatnije, izazvati prevremeni porođaj. Na kliniku su primljeni i stariji pacijent iz Leskovca i Albanka iz Preševa koji imaju težu kliničku sliku.

V. T.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.