Epidemijske razmere gripa u Beogradu

Izvor: S media, 06.Feb.2011, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemijske razmere gripa u Beogradu

- Aktivnost virusa gripa u naredne tri do četiri nedelje u Beogradu imaće epidemijske razmere - kaže za S media portal prim. dr Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje. Dominiraće virus pandemijskog gripa AH1N1, ali u cirkulaciji će biti i virus AH3N2, kao i virus tipa B. Sezona gripa će trajati i tokom marta, međutim nakon prve nedelje ovog meseca, ne bi više trebalo da ima epidemijske karakteristike. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Trenutna situacija u Evropi je takva da je maksimum oboljevanja od gripa prošao u Velikoj Britaniji i Španiji, dok se u ostalim zemljama povećava aktivnost virusa.

Visok intenzitet aktivnosti virusa gripa se u ovom trenutku registruje u Ruskoj federaciji, zatim Turskoj, Bugarskoj i Grčkoj. Izrazito visoka aktivnost virusa prijavljena je u uralskoj oblasti Ruske Federacije, gde dominira virus pandemijskog gripa AH1N1.

- U Srbiji se ne očekuje izrazito visoka aktivnost virusa gripa, međutim nije nemoguće da se u pojedinim okruzima i to dogodi - kaže za S media portal epidemiolog prim. dr Predrag Kon. - Epidemija koja će imati karakteristike sezonskog gripa biće uglavnom srednjeg intenziteta. Verovatno je da će samo u trajanju od jedne do dve nedelje, biti visokog intenziteta. Dominiraće blaga klinička slika, međutim biće i obolelih sa vrlo teškom kliničkom slikom. Na žalost, pojedincima će biti ugrožen i život.

Po rečima našeg sagovornika, vreme vakcinacije je prošlo i oni koji su vakcinisani, bilo pandemijskom vakcinom 2009/2010. godine, bilo sezonskom vakcinom u toku jeseni 2010. godine, zaštićeni su od teških formi ove bolesti.

- Vakcinacija sada ima smisla samo kod onih osoba koje mogu u periodu od tri nedelje da obezbede takve uslove života da ne dolaze u kontakt sa osobama koje imaju respiratorne tegobe - ističe dr Kon.

Virus će inficirati i zdrave i hronične bolesnike, međutim oboljenje je značajno ozbiljnije kod hroničnih bolesnika, uključujući i izrazito gojazne osobe, kao i trudnice u poslednjem trimestru trudnoće.

U vreme epidemije gripa, trebalo bi smanjiti socijalne kontakte. Ovaj savet se posebno odnosi na hronične bolesnike, izrazito gojazne osobe i trudnice. Takodje, ovo je period kada bi oni koji imaju respiratorne tegobe trebalo mnogo više da vode računa o osobama iz svoje neposredne okoline, a posebno da izbegavaju kontakt sa hroničnim bolesnicima.

- Pred nama je vreme kada bi stacionarne zdravstvene ustanove trebalo da organizuju kratkotrajne posete bolesnicima, uključujući obaveznu upotrebu zaštitnih maski. Jedna od mogućih protivepidemijskih mera je i potpuna zabrana poseta pacijentima koji se leče u bolnicama - navodi dr Kon.

U javni prevoz ne bi trebalo da ulaze osobe koje imaju respiratorne tegobe, posebno napade kijanja i kašljanja. Međutim, ako nema drugog načina prevoza, potrebno je da obolele osobe koriste masku preko lica ili da pokrivaju kijanje i kašljanje papirnom maramicom, koriste nadlanicu ili rukav. Takodje, mnogo češće nego što su redovne navike, potrebno je prati ruke.

Lekari bi u vreme epidemije gripa morali pravovremeno da pacijentima daju antivirusne lekove "oseltamivir" i "zanamivir". Ova epidemioloska preporuka se posebno odnosi na hronične bolesnike.

- Pred nama je period od mesec dana, kada bez preke potrebe, ne bi trebalo da se odlazi kod lekara, jer u čekaonicama lako mogu da se zaraze ljudi koji nisu bolesni, upravo od pacijenata koji su došli zbog respiratornih tegoba. Osobe koje imaju izrazite respiratorne tegobe, sa napadima kijanja i kašlja, ne bi trebalo da odlaze na posao i tako šire grip. Vrtići bi morali tako da organizuju svoj rad da u slučaju pojave bolesti kod dece, odvoje poseban prostor za njihovu izolaciju, dok roditelji ne dodju da ih preuzmu - zaključuje prim. dr Kon.

S. Moldovan

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Beograd pred epidemijom gripa

Izvor: Beta, 06.Feb.2011

BEOGRAD, 6. februara 2011. (Beta) - Epidemija gripa u Beogradu i Srbiji biće srednjeg intenziteta i trajaće naredne tri do četiri nedelje, saopštio je u nedelju Gradski zavod za javno zdravlje Beograd...Kako se u saopštenju navodi, sezona gripa trajaće i tokom marta, medjutim posle prve nedelje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.