Epidemija novog gripa u Kraljevu

Izvor: B92, Beta, 30.Okt.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija novog gripa u Kraljevu

Kraljevo -- Epidemiolog kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje Vladan Šaponjić saopštio je danas da je u Kraljevu proglašena epidemija novog gripa tipa A.

Šaponjić je naveo da je prisustvo novog virusa potvrđeno kod pet đaka u tom gradu, kao i kod još nekoliko Kraljevčana. Prema njegovim rečima, epidemija je proglašena nakon konsultacija sa Zavodom za javno zdravlje Srbije i posebnom grupom koju je država formirala za borbu protiv novog gripa.

"Pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svega, zabranjene su posete hospitalizovanim bolesnicima, dok će vrtićima, školama, javnim preduzećima i ustanovama biti prosleđen set mera kojih treba da se pridržavaju kako bi se sprečilo širenje gripa", rekao je Šaponjić.

Tri đaka koja su pretprošle noći zadržana u bolnici zbog sumnje da imaju novi grip puštena su na kućno lečenje, tako da u Zdravstvenom centru nema hospitalizovanih bolesnika sa virusom H1N1.

Direktor Zdravstvenog centra Studenica u Kraljevu Dragan Arsić kazao je da je ta ustanova spremna da pomogne obolelima od gripa.

"Imamo dovoljno prostora, medikamenata i kadrova za slučaj da budemo suočeni sa više obolelih sa komplikacijama, a ono što nas muči kao i većinu centara u Srbiji, jesu respiratori, neophodni za teže oblike obolevanja od ovog gripa", kazao je Arsić.

On je naveo da je jedan broj respiratora povučen sa drugih odeljenja, ali i da ima najava da će Ministarstvo zdravlja hitno reagovati i opremiti "Studenicu" tim uređajima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.