Epidemija iz Crne Gore širi se Srbijom

Izvor: Blic, 28.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija iz Crne Gore širi se Srbijom

Misteriozna, opasna i veoma zarazna bolest koju mnogi nazivaju „stomačni grip" vlada ne samo u Podgorici već i na Primorju, a proširila se i na Srbiju. Smrt Futožanke Senke Zuber (26) u Kotoru pripisuje se upravo ovoj zarazi, a kako „Blic" saznaje, desetine turista iz Srbije se po povratku sa Crnogorskog primorja u svoje gradove požalilo na iste simptome, visoku temperaturu, povraćanje i proliv.

Crnogorski lekari istražuju uzrok Senkine smrti, dok vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tvrde da zaraze nema na moru. U Podgorici je od prošlog vikenda registrovano oko 1.000 obolelih sa simptomima misteriozne bolesti.

Lorena Vlahović, PR Ministarstva zdravlja Crne Gore, kaže za „Blic" da će se to ministarstvo uskoro oglasiti saopštenjem o smrti Senke Zuber.

- Obdukcioni nalaz biće gotov za nekoliko dana i tada možemo da govorimo o uzroku smrti. Ne znamo šta je uzrok epidemije „stomačnog virusa", ali dokazano je da je voda u Podgorici dobra za piće - izjavila je Vlahovićeva.

Ona je kazala i to da Ministarstvo ne može da kaže da postoji epidemija i na Primorju. Aleksandar Stjepčević, direktor Doma zdravlja u Kotoru, nije siguran da je Senka Zuber umrla od posledica stomačnih tegoba jer, kaže, mučnina i povraćanje mogu biti simptomi drugih oboljenja.

Senka Zuber je sahranjena je u sredu na groblju u Futogu. Za sobom je ostavila supruga Branislava i sedmomesečnu ćerkicu.

- U nedelju 24. avgusta počela je da povraća, imala je proliv i mučninu. U Domu zdravlja u Kotoru dali su joj infuziju i rekli da se ne brinemo, da je ona 50. slučaj tog dana sa istim simptomima. Posle smo se vratili u sobu - kazuje Branislav. Ali tegobe nisu prošle. Počele su da joj trnu ruke. U Domu zdravlja primila je kalcijum, ali su počeli da joj trnu i drugi delovi tela. Preminula je na putu do kotorske bolnice.

Ovo nije prvi takav smrtni slučaj ove godine. Početkom avgusta preminula je i Barbara Lazarova (18) iz Štipa posle povratka sa letovanja. Uzrok njene smrti je bakterija ešerihija koli koja se najčešće nalazi u neispravnoj hrani i koja takođe izaziva stomačne tegobe.

Da je reč o nekoj zaraznoj bolesti potvrđuje i L. M. iz Požarevca koja je doživela da cela njena porodica zadobije u Šušnju kraj Bara stomačne tegobe.

- Prvo su se javili proliv i mučnina kod starije ćerke, mlađa je dobila i temperaturu, a suprug i ja smo imali užasne bolove. Morali smo u ambulantu i pet dana smo proveli u krevetu. Pili smo flaširanu vodu, nismo jeli u restoranima, tuširali se po izlasku iz vode i eto... - priča ova majka.

I porodica koja se vraćala iz Utjehe kod Bara, kako „Blic" saznaje, morala je da prekine put i zatraži spas u bolnici u Vranju.

Takođe, zbog stomačnih tegoba po dolasku iz Crne Gore, Kliničkom centru u Kragujevcu prošle nedelje javilo se „više od sedam pacijenata". Direktor Infektivne klinike prof. dr Zoran Todorović kaže:

- Svi koji su sa letovanja došli bolesni imali su temperaturu, povraćali su, imali su proliv i bolove u stomaku.

Bolnici u Valjevu javila su se dvojica građana posle letovanja u Crnoj Gori sa istim simptomima.

U Leskovcu je pre 15 dana šestoro pacijenata sa jakim prolivima i visokim temperaturama upućeno na bolničko lečenje po povratku sa letovanja u Crnoj Gori.

- Na odeljenju sada leži šest osoba sa enterovirusnom infekcijom. Oni nisu bili na letovanju, ali se ne zna da li su bili u kontaktu sa ranije lečenim - kaže dežurni lekar tog odeljenja.

U Vranju je juče iz bolnice otpuštena devojka koja je sa sestrom takođe letovala na Crnogorskom primorju. Sestre su zbog „trovanja hranom" najpre hospitalizovane u mestu gde su letovale, a jedna od njih je ponovo lečena u Vranju zbog visoke temperature, proliva i mučnine.

Dr Bojana Grgić, epidemiolog iz Instituta „Batut" u Beogradu, objašnjava da su crevne infekcije česte pogotovo leti zbog nedovoljne lične higijene i higijene hrane, ali i neispravne vode za piće.

- Sve te bolesti imaju slične simptome: proliv, mučninu, grčeve i bolove u stomaku. Stomačni grip je jedna od tih bolesti i izuzetno je zarazna, relativno česta i teško se suzbija. To je o zapaljenje želuca i creva praćeno povraćanjem, prolivima i grčevima u stomaku, mučninom sa povišenom temperaturom ili bez nje, glavoboljom, hladnim znojem, bolovima u mišićima, gubitkom apetita. Izazivači ovakvih bolesti su virusi, ali i bakterije kao što je ešerihija koli - kaže dr Grgić. Najveći problem koji crevne bolesti mogu da izazovu je dehidriranost organizma koja može da dovede i do smrti.

Saveti lekara

Ako proliv potraje tri dana, obavezno treba ići lekaru. Uzimati dosta tečnosti, dijetalno se hraniti i odmarati se. Lična higijena je obavezna. Pranje ruku obavezno je pre i posle jela, posle igre sa kućnim ljubimcem i upotrebe toaleta. Podrazumeva se higijena hrane i provetravanje prostorija.

Put prenosa

Stomačne bolesti prenose se prvenstveno prljavim rukama, nehigijenskom hranom ili neispravnom vodom. Virusni prolivi šire se obično fekalnooralnim putem, ali i respiratornim. Najčešće se javljaju u kolektivnim smeštajima bolnicama, socijalnim i ustanovama za smeštaj starih, obdaništima, školama.

Simptomi

Stomačni grip: proliv, mučnina, povraćanje

Ešerihija koli: ima je različitih vrsta, izaziva gotovo iste simptome kao i stomačni grip.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.