Epidemija gripa u februaru

Izvor: Blic, 09.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija gripa u februaru

U Srbiji je evidentirano 4.585 obolelih od gripa, saopšteno je juče u Institutu za javno zdravlje „Batut". Tom prilikom potvrđeno je i da je u Institutu za imunologiju i virusologiju „Torlak" kod troje obolele dece izolovan virus tipa A (H1). Stručnjaci ukazuju da je najviše obolelih među radno sposobnim stanovništvom i decom i da vakcina ima dovoljno.

- Najviše obolelih je u grupi od 15 do 64 godine i trenutno ih je 2.400, obolele dece uzrasta do četiri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je 832, dok je školske dece do 14 godina 1.100 - kaže primarijus doktor Nada Milić, iz Instituta za javno zdravlje Srbije.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Predrag Kon kaže za „Blic" da u Beogradu nema epidemije gripa, ali da se može očekivati širenje tog virusa.

- Još uvek smo na početku sezone, broj obolelih od respiratornih infekcija i gripa se prati i ima dovoljno vremena da se vakcinišu svi kojima je to potrebno. Praznična okupljanja su doprinela bržem širenju tih bolesti. Povoljna okolnost zbog koje će širenje teći usporeno jeste što ne rade školski kolektivi - objašnjava dr Kon.

Vakcinacija protiv gripa počela je u novembru, ali svi koji su zdravi mogu i sada da se vakcinišu.

- Vakcina ima dovoljno, najveće količine su u apotekama pri domovima zdravlja i u većim gradskim. Vakcinu treba iskoristiti odmah nakon kupovine, da se ne bi prekidao hladan lanac čuvanja. Ampula „vaksi gripa" košta oko 490 do 500 dinara - kaže Milana Dučić, specijalista za farmakoinformatiku u Apotekarskoj ustanovi „Beograd".

Besplatna vakcina

Za rizične grupe, decu, trudnice i starije od 65 godina vakcinacija je besplatna.

Lekari beogradskih domova zdravlja pozivaju pacijente koji to još nisu učinili da dođu i vakcinišu se split vakcinama o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Vakcine protiv gripa ima i u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

U novosadskom Domu zdravlja povećan je broj pacijenata koji se javljaju sa virusnim infekcijama, ali još nije stigla potvrda sa epidemiologije da je pronađen virus gripa. Vakcina, kako saznajemo, još uvek ima, a pošto se epidemija očekuje tek u februaru, lekari kažu da nije kasno za vakcinaciju.

- Na dečijem odeljenju nemamo gužve jer deca su zbog raspusta van kolektiva. Nije dijagnostifikovan nijedan slučaj gripa, a ima više malih pacijenata sa virusnim infekcijama respiratornih puteva. Vakcina još uvek ima dovoljno - kaže doktorka Slavica Malešević.

U Nišu, među 176 registrovanih pacijenata obolelih od respiratornih infekcija ima par sumnjivih slučajeva na grip. Epidemiolog Instituta za zaštitu zdravlja prof. dr Bratislav Tiodorović kaže da vakcina ima dovoljno, ali da ih je primila svega trećina osoba iz rizične populacije.

- Među obolelima od respiratornih infekcija ima i pacijenata sa temperaturom koja prelazi 40 stepeni, bolovima u mišićima i zapaljenjem sluzokože nosa i grla - objašnjava Tiodorović. On kaže da su epidemiolozi nezadovoljni rezultatima vakcinacije i da je do sada u Nišavskom i Topličkom okrugu zaštitnu vakcinu primilo svega oko 4.000 osoba.

- To je mali broj iz rizičnog dela populacije. Vakcinu bi osim starijih građana od 65 godina i hroničnih bolesnika trebalo obavezno da prime i zdravstveni radnici, šalterski radnici u bankama, svi radnici u javnim službama... Oni mogu da budu značajan put za širenje infekcije, ali je do danas jako mali broj ovih radnika primio vakcine - napominje dr Tiodorović. On dodaje da otopljenje koje je obradovalo putare, ne hrabri epidemiologe jer pogoduje širenju gripa.

Hronični bolesnici

Na području kragujevačke i ostalih šest opština Šumadijskog okruga nema registrovanih lica koja su obolela od gripa. Kako saznajemo u Institutu za zaštitu zdravlja, za teritoriju Šumadije je na vreme obezbeđeno 9.600 doza vakcina protiv gripa. Preventivno su vakcinisane najugroženije grupe građana - hronični bolesnici i starije osobe. Za sam grad Kragujevac je obezbeđeno 6.500 vakcina, ali razmere eventualne epidemije niko ne može da predvidi. Kako saznajemo od lekara u Domu zdravlja, tokom poslednjih dana se masovno javljaju pacijenti sa visokom temperaturom, kijavicom i respiratornim infekcijama, što jasno ukazuje na brz dolazak epidemije gripa.

Simptomi

Virus A (H1) izaziva visoku temperaturu, oko 40 stepeni, i malaksalost, brzo se širi, obolevaju članovi porodice u kratkom roku. Grip kod inače zdravih pacijenta ne bi trebalo da traje duže od nedelju dana. Komplikacije mogu da se jave kod starijih, kao i kod onih koji imaju oslabljen imunitet. Lekari preporučuju vitamin C, mirovanje, što više čajeva, i kažu da treba izbegavati okupljanja, da se infekcija ne bi širila. Glavni simptomi su:

-visoka temperatura

-opšta iznemoglost

-crvenilo lica

-curenje iz nosa

-glavobolja

-malaksalost duža od tri dana

-kijavica

-gušobolja

-bol u mišićima

Upozorenje lekara

Dr Predrag Kon upozorava da osobe koje se kasnije vakcinišu, na primer tokom januara, treba da dve nedelje nakon imunizacije izbegavaju veće skupove i kontakte sa ljudima. Za decu koja imaju hronična oboljenja, posebno astmatičare, obavezna je imunizacija. Vakcinacija nije dozvoljena za osobe koje su alergične na proteine živine i na vakcinu. Ne daje se ni u akutnim stanjima kakvo je povišena temperatura.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.