Edukacija umesto vakcinacije

Izvor: B92, Tanjug, 18.Jan.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edukacija umesto vakcinacije

Beograd -- Umesto najavljenog početka vakcinacije školske dece, sutra će početi pripreme za veliku akciju.

Domovima zdravlja su prosleđena uputstva kako da organizuju svoje lekare koji će u direktnom razgovoru sa nastavnicima i roditeljima pružiti sve neophodne informacije o gripu i vakcini, a potom će direktori škola, u zavisnosti od zainteresovanosti, organizovati vakcinaciju.

Beba Elida primila je svoju redovnu vakcinu, a uskoro će se na njenom mestu naći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i deca školskog uzrasta.

Prema preporukama radne grupe koje su upućene domovima zdravlja, u školske klupe će se vratiti njihovi roditelji i nastavnici kojima će školski lekari uz sve neophodne informacije o novom gripu i epidemiološkoj situaciji, dati odgovore na sva pitanja.

"Mi smo kao Dom zdravlja spremni da izvršimo jednu takvu akciju i permanentno radimo vakcinaciju protiv gripa i većina roditelja koji su hteli da vakcinišu svoju decu, to su već učinili. Mi svakodnevno radimo tu vakcinaciju. Međutim odziv, istini za volju nije prevelik. Jedva nešto preko stotinu dece je primilo vakcinu protiv pandemijskog gripa", objašnjava načelnik pedijatrije Doma zdravlja Novi Beograd Srboljub Stajić.

Redovna vakcinacija do sada nije prekidana pa je samim tim vakcinacija školske dece nije neka vandredna situacija, ali je pitanje da li su njihovi roditelji bili dovoljno obavešteni odnosno spremni da svoje dete odvedu u Dom zdravlja.

Organizovani razgovori i edukacija trebalo bi da pomognu većoj imunizaciji odnosno smanjenju broja obolelih.

"Prema podacima zdravstvenih ustanova i ministarstva prosvete, novi grip je do sada preležalo oko 15 odsto dece školskog uzrasta. Ako se zna da ima više onih koji su imali vrlo blage forme pa su išli u školu, znači da je 80 odsto dece ostalo nezaštićeno od gripa. Što je više vakcinisanih, manja je mogućnost širenja gripa koji se prvenstveno širi upravo kod dece školskog uzrasta, pa se preko škola prenosi u porodice, pa zatim u radne organizacije", kaže predsednik Radne grupe za praćenje pandemije novog gripa Predrag Kon.

Ukoliko se velikoj akciji vakcinacije odazove 25 odsto đaka to će biti dovoljno da uspori širenje epidemije.

"Postoji velika sumnjičavost, i to je prava jedna epidemija sumnjčavosti. Jedini način da se sumnjčavost smanji su razgovori, istrage u krajnjem slučaju. Ta sumnja se prebacuje na potpuno drugi teren. Na teren nečasnih radnji, što treba ispitati, pa možda čak i kriminala, ali to nema veze sa naučnom istinom. Mi se nalazimo u pandemijskom procesu, ima nekih koji i to spore, a za to postoje potpuno jasni pokazatelji i dokazi", objašnjava Kon.

Vakcinacija školske dece će biti organizovana u saradnji sa direktorima škola, a ako budu prijavljene veće grupe osnovaca i srednjškolaca, biće organizovane i mobilne ekipe lekara.

Za vakcinaciju, kojoj ako žele mogu i da prisustvuju i kojoj će prethoditi i lekarski pregled, neophodan je pristanak roditelja.

Milosavljević: Vakcinacija je važna

Vakcinacija dece školskog uzrasta veoma je važna, jer predstavlja zaštitu od virusa novog gripa tokom ove, ali i naredne sezone, izjavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Milosavljević je rekao da se vakcinacija stanovništva "nastavlja nesmanjenim intenzitetom" i izrazio nadu da će odziv građana biti sve veći u narednim nedeljama.

"Odluka je na punoletnima da je sami donesu, a na deci da je donesu zajedno sa roditeljima. Pokušaćemo da pravim, istinitim porukama, zasnovanim na dokazima, doprinesemo da taj obuhvat bude što veći", naglasio je on.

Ministar je podsetio da je u Srbiji do sada vakcinisano dva odsto ukupne populacije i dodao da ima dovoljno vakcina, tačnije više od 850.000 doza.

"Kao i globalno, svima su dostupne sve informacije, neke od njih su prave, neke su poluistine, neke zaista manipulacije i rezultat toga je nedovoljno značajan obuhvat vakcinacijom u ovom trenutku", upozorio je on.

Milosavljević je kazao da je stav stručnjaka Radne grupe Ministarstva zdravlja da bar 300.000 vakcina treba stalno da bude prisutno u rezervi u slučaju da dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.