EPIDEMIJA GRIPA VISOKOG RIZIKA Hrvatska: Stradale dve osobe, više hiljada obolelo

Izvor: Blic, 03.Jan.2017, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPIDEMIJA GRIPA VISOKOG RIZIKA Hrvatska: Stradale dve osobe, više hiljada obolelo

Hrvatsku je ove sezone pogodila epidemija gripa visokog intenziteta, od koje su život do sada izgubile dve osobe, a obolelih je više hiljade u svim područjima zemlje, javlja Hina pozivajući se na Nacionalni centar za influencu.

Laboratorijski je potvrđeno hiljadu slučajeva oboljelih od gripa, koji je u nedelju uoči Nove godine odneo dva života - u Zagrebu i Splitu, rekao je šef Centra Vladimir Draženović.

Stvaran broj obolelih višestruko je veći od evidentiranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slučajeva i njihov broj drastično raste iz nedelju u nedelju, što pokazuje da se radi o epidemiji visokog intenziteta.

Najviše slučajeva je u Zagrebu, ali jako ih je puno i u Splitu, Slavoniji i drugim delovima Hrvatske, kaže Draženović.

Po njegovoj oceni, grip je ove godine "malo iznenadio Splićane, gde je intenzivnija situacija nego inače i ima više obolelih".

Osim jakog intenziteta, grip bi ove godine mogao i trajati duže nego inače jer je krenuo rano, 27. novembra.

U Centru za influencu strahuju i od većeg broja smrtnih slučajeva jer je gripa pokretač raznih hroničnih oboljenja koja dovode do smrtnog ishoda.

Značajno je i da je u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, ove godine promenjena epidemiološka slika cirkulacije virusa influence, tako da su u opticaju sva četiri virusa, dva A i dva B.

- Grip je turbulentna bolest što je posledica nepredvidivosti njenog uzročnika. Svake godine imamo situaciju koja nas iznenadi i zaprepasti, koliko gripa izazove upala pluća i smrtnih ishoda - kaže Draženović.

S obzirom na to da su ove sezone u Hrvatskoj zabeleženi i slučajevi ptičjeg gripa, ističe da u Hrvatskoj za sada nema direktne opasnosti od te bolesti, "ali potencijalna uvek postoji".

Bežeći od intenzivne zime, ptice, koje nose virus influence, u većem su se broju spustile u ovaj dio Evrope. Dosad zabeleženi slučajevi u Hrvatskoj nisu bili opasni za čoveka, no sa gripom se nikada ne zna jer uvek može mutirati na razne načine.

- Ljudi zasad ne oboljevaju, ali nije preporučljivo dirati uginule patke ili labudove, čerupati ih ili koristiti na hranu. Takvim direktnim kontaktom s uginulom peradi i čovek se može inficirati sojevima ptičjeg gripa - upozorava voditelj Centra za influencu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dvoje preminulo od gripa u Hrvatskoj, više hiljada obolelih

Izvor: Radio 021, 03.Jan.2017

Hrvatsku je ove sezone pogodila epidemija gripa visokog intenziteta, od koje su život do sada izgubile dve osobe, a obolelih je više hiljade u svim područjima zemlje...Laboratorijski je potvrđeno hiljadu slučajeva obolelih od gripa, koji je u nedelju uoči Nove godine odneo dva života - u Zagrebu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.