Domovi zdravlja u Srbiji, čekajući ebolu

Izvor: RTS, 14.Okt.2014, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domovi zdravlja u Srbiji, čekajući ebolu

Mere predostrožnosti zbog ebole uvode se širom sveta, većina aerodroma u Evropi, pa i beogradski aerodrom, kontrolišu temperaturu putnika. Kako će domovi zdravlja u Srbiji reagovati kada im se pojave pacijenti sa simptomima koji mogu biti ebola ili običan grip?

Kada svet strahuje od jednog od najtežih virusnih oboljenja - ebole, čekaonica Doma zdravlja, možda i ne deluje bezbedno. Baš zato što se prvi simptomi ebole ne razlikuju mnogo od najobičnijeg sezonskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gripa.

Iako nam ebola za sada nije ni blizu, u našim domovima zdravlja tvrde da će svakog pacijenta sa sličnim simptomima spremno dočekati. Istu praksu su, kažu, primenjivali i u slučaju svinjskog gripa.

"Već na samom ulasku u ustanovu se vrši trijaža i takvi pacijenti se izdvajaju u za to posebno opremljene prostorije koje se nazivaju izolacija - sobe za izolaciju", objašnjava dr Mirjana Miladinović, specijalista opšte medicine.

Pacijenta će potom pregledati lekar u zaštitnoj opremi.

"To bi podrazumevalo zaštitnu masku, rukavice i uz svoj radni mantil, mantil za jednokratnu upotrebu sa jednokratnom obućom pregledava se pacijent", dodaje dr Miladinović.

Ako bi se posle pregleda i dalje sumnjalo na ebolu, pacijent bi, u za to opremljenom vozilu, bio prebačen na infektivnu kliniku. I tu se posao lekara u domovima zdravlja završava. Ovakvim koracima zaštićeni su medicinski radnici, ali i drugi pacijenti.

"Nesumnjivo je da ebola kuca na naša vrata, da moramo da budemo spremni da prepoznamo simptome ove bolesti. Sigurno će svi lekari najviše pažnje posvećivati svim simptomima gripoznih stanja koja najavljuju mogućnost hemoragijske groznice", kaže Zoran Savić iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu.

Zbog sličnosti simptoma, lažna uzbuna mogla bi sprečiti suzbijanjem sezonskog gripa. To nije lako, ali je moguće.

"Virusne bolesti se jako brzo šire zahvaljujući savremenoj komunikaciji. Jedna od dobrih mera prevencije jeste vakcinacija", navodi Zoran Savić.

Iako su lekari još na fakultetu učili kako treba da postupa u kriznim situacijama, svaka epidemija je specifična. Zato će za zdravstene radnike iz Srbije sutra biti organizovana edukacija o korišćenju higijensko-tehničkog materijala i opreme s ciljem prevencije od ebole.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.