Izvor: B92, 13.Jul.2010, 02:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaća vakcina protiv gripa 2011.

Beograd -- Iako je ranije najavljivano da će Srbija od naredne sezone ponovo imati domaću vakcinu protiv gripa, to se, sasvim izvesno, neće ostvariti, piše "Danas".

Ipak, u Institutu za imunologiju i virusologiju Torlak tvrde da građani nemaju razloga za brigu, jer će potrebna zaštita stići uvozom.

"Neće biti sezonske vakcine iz domaće proizvodnje. Ali, Institut Torlak će nabaviti i distribuirati 364.000 doza vakcine proizvođača Sanofi Aventis", kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za "Danas" Branislav Lazić, odnedavno prvi čovek Torlaka.

Lazić, koji se na funkciji direktora domaćeg proizvođača vakcina nalazi tek nedelju dana, objasnio je da je reč o složenoj proceduri koja u svakom segmentu mora da zadovolji najviše evropske standarde, a da se za svaku fazu proizvodnje vakcine mora uraditi atest. On kaže da je po dolasku obavešten o "nekoliko tehničkih problema", ali nije mogao da precizira šta je razlog kašnjenja domaćeg cepiva.

Prema njegovim rečima, Torlak nikad nije izvozio vakcinu protiv gripa, a u ovom trenutku nema računicu koliko bi se novca zaradilo eventualnim izvozom da je ostvaren plan proizvodnje novog pogona, u čiju izgradnju je uloženo tri miliona evra.

Dok je "idealni" kapacitet novog pogona projektovan na dva miliona doza trovalentne (trokomponentne) vakcine protiv gripa ili šest miliona jednokomponentnog cepiva, dobri poznavaoci industrije bioloških proizvoda tvrde da nijedan novi pogon nikada ne dostiže odmah maksimalnu proizvodnju, tako da nije moguće izračunati koliko gubimo bez tog izvoza.

Osim u ulozi uvoznika, Institut Torlak za potrebe Fonda zdravstvenog osiguranja skladišti i preostalu vakcinu Focetria uvezenu prošle zime, a koja još može da se upotrebi. U pitanju je, da podsetimo, vakcina proizvođača Novartis, protiv novog gripa, a isti soj ušao je u sastav ovogodišnje, sezonske vakcine.

Kako saznaje "Danas" iz dobro obaveštenih izvora, sezonska vakcina Sanofi Aventisa ugovorena je po ceni od oko tri evra po dozi. Švajcarska kompanija Novartis jedina je prošle godine na tenderu RZZO imala kompletnu dokumentaciju, a vakcinu protiv virusa H1N1 ponudila je po ceni od 799 dinara po dozi.

Predrag Kon, predsednik Posebne radne grupe za pandemiju, kaže za "Danas" da će o vakcini biti reči na posebnom sastanku, kada budu dostupni podaci o kretanju gripa na južnoj hemisferi.

"Nema dileme da će vakcina uvezena prošle zime moći da se upotrebi za sledeću sezonu. Preporučuje se „kampanjska" upotreba, jer bi, zbog pakovanja od po deset doza, u slučaju pojedinačne primene rastur bio preveliki", kaže Kon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.