Đaci najugroženiji od svinjskog gripa

Izvor: Blic, 30.Okt.2009, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci najugroženiji od svinjskog gripa

U Srbiji je u poslednja dva dana registrovano osamnaest novoobolelih od svinjskog gripa, od toga šesnaestoro dece. Vojna gimnazija u Beogradu zatvorena je nakon što su potvrđena četiri slučaja obolevanja, a ispituje se prisustvo virusa kod još deset učenika. Kako „Blic” saznaje, pojavila su se i dva nova slučaja srednje teškog obolevanja - jedno sedmogodišnje dete iz Paraćina koje već četiri dana leži na Institutu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za majku i dete. Studentkinja medicine iz Kragujevca obolela je od težeg oblika gripa izazavanog virusom H1N1 i ona je hispitalizovana zbog obostranog zapaljenje pluća.

Pored Vojne gimnazije, virus novog gripa registrovan je u još jednoj beogradskoj gimnaziji, u osnovnoj školi u Čačku i u osnovnoj školi i vrtiću u Kraljevu. Ukupan broj registrovanih slučajeva novog gripa u Srbiji juče po podne je iznosio 152.

U Kraljevu je za jedan dan potvrđeno čak pet novih slučajeva. Jedno dete je predškolskog, dok su ostala školskog uzrasta. Kod njih je virus registrovan tokom redovne posete pedijatru.

- Tri školarca iz Kraljeva su smeštena u bolnicu radi predostrožnosti, iako nisu u teškom stanju. Svi oni su imali povišenu temperaturu, kašalj, praćeni malaksalošću - objašnjava za „Blic” dr Branislav Tiodorović, član Radne grupe za pandemiju.

Troje učenika škole iz Čačka oboleli od novog gripa osećaju se dobro. Iz njihovog razreda iste simptome ima još desetoro dece. Njima nisu rađene analize, ali se vode kao verovatni slučajevi.

U Beogradu je registrovano ukupno osam novih slučajeva. Pored četiri đaka iz Vojne gimnazije, oboleli su i učenik jedne opšte beogradske gimnazije, tridesetjednogodišnja devojka koja radi kao vodič u turističkoj agenciji, četvorogodišnji dečak i sedamnaestogodišnja devojka. Svi oni se nalaze na kućnom lečenju.

U Vojnoj gimnaziji u Beogradu nastava je prekinuta zbog epidemije „akutnih respiratornih infekcija”, izjavio je dr Veljko Todorović, načelnik Uprave za zdravstvo Ministarstva odbrane.

On kaže da je u poslednjih sedam dana kod učenika primećen nešto veći broj obolevanja i da se ne može jasno odvojiti klinička slika novog gripa od sezonskog, pa se sa razlogom može pretpostaviti da je broj obolelih od novog gripa veći od registrovanog.

Oboleli učenici su izolovani, kao i oni koji su bili u kontaktu sa njima, iako kod njih nema znakova oboljenja. Svi oboleli su dobrog stanja.

- Niko nije imao komplikacije na plućima, sinusima ili bronhijama - dodao je on.

U narednom periodu, prema rečima dr Branislava Tiodorovića, možemo da očekujemo još obolelih, a do kraja sezone gripa u Srbiji bi moglo da bude registrovano između 400.000 i 600.000 obolelih, dok bi 20.000 moglo biti hospitalizovano.

- Pokazalo se da je virus prisutan u populaciji koja je najosetljivija, a to su deca i omladina. Međutim, i pored toga nema razloga za zatvaranje škola i vrtića. Jednostavno, roditelji treba da obrate pažnju ako dete dobije visoku temperaturu, kašlje, kija. Takva deca ne smeju da idu u kolektiv. Na taj način možemo zaustaviti pandemiju - objašnjava.

Dr Predrag Kon, predsednik Radne grupe protiv pandemije, kaže da će se mera zatvaranja škola i vrtića primeniti onoga trenutka kada bude nemoguće držati nastavu, odnosno kada većina dece i nastavnika ne bude dolazilo u školu.

- Svako oboljenje slično gripu treba tretirati kao novi grip i obrnuto. Bitno je znati da mi nećemo, kao na početku, juriti i dokazivati svaki slučaj. Dogovor je da se nedeljno može uzimati 24 uzorka ili, kada se zabeleži više obolevanja, 48 uzoraka nedeljno. Nemamo toliko kapaciteta, a reagense moramo da štedimo - ističe dr Kon.

Prve količine vakcina protiv novog gripa u našoj zemlji mogu se očekivati tek krajem ili početkom naredne godine. Rezervisano je tri miliona doza od proizvođača „Novartis”. Procenjuje se da obavezno treba da se vakciniše od 900.000 do 915.000 građana. Ministarstvo zdravlja pravi planove sa Fondom za zdravstveno osiguranje da vakcina bude besplatna za one kojima je obavezna, a da građani kojima se ona preporučuje plaćaju samo participaciju.

Pola odeljenja nije došlo u školu u Čačku

Troje učenika II-2 odeljenja Osnovne škole „Milica Pavlović" u Čačku definitivno je zaraženo virusom novog gripa, a još desetoro učenika istog odeljenja vode se kao verovatno zaraženi.



Zabrinuti roditelji su juče dolazili u školu i odvodili decu sa nastave, dok je Ministarstvo prosvete saopštilo da će škola, uprkos novonastaloj situaciji, raditi normalno.

Učiteljica u odeljenju II-2 obavestila je u ponedeljak direktora škole „Milica Pavlović" Mirka Lazovića da 11 od 26 učenika odeljenja zbog bolesti tog dana nije došlo u školu. Lazović je o tome obavestio Zavod za javno zdravlje, čiji su službenici obilaskom dece u porodicama uzeli uzorke od troje školaraca.

- Sva deca imaju potpuno iste simptome. Tri slučajno uzeta uzorka poslali smo Institutu za virusologiju i imunologiju „Torlak", odakle nam je stigla potvrda da je kod sva tri slučaja ustanovljeno prisustvo virusa H1N1. U međuvremenu, kod još dvoje učenika iz ovog razreda ispoljili su se istovetni simptomi, a desetoro dece vode se kao verovatno zaraženi - kaže dr Ana Mišović, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje. Ona savetuje roditeljima da decu koja imaju simptome virusnih infekcija - povišenu temperaturu, curenje iz nosa, bolove u grlu i mišićima i malaksalost - ne šalju u školske i predškolske ustanove, kao i da se odmah obrate lekaru.

V. Nikitović

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grip napao škole

Izvor: Glas javnosti, 30.Okt.2009

BEOGRAD - Vojna gimnazija u Beogradu zatvorena je zbog pojave svinjskog gripa kod četiri učenika, dok je u Kraljevu proglašena epidemija te bolesti jer je virus izolovan kod dvoje dece od šest i sedam godina. Istovremeno, bolesnih od svinjskog gripa ima još u Čačku i Beogradu. Osim vojne gimnazije,...

Nastavak na Glas javnosti...

Drama u Srbiji! Svinjski grip napao decu!

Izvor: Press, 30.Okt.2009

Sedmogodišnji dečak iz Paraćina zaražen opasnim virusom, s jakom upalom pluća prebačen na Institut za majku u dete i nalazi se na aparatima. Troje dece zaraženo u Čačku, dvoje u Kraljevu, Vojna gimnazija juče zatvorena .Virus svinjskog gripa napao...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.