Đaci krenuli u škole

Izvor: RTS, 11.Jan.2010, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci krenuli u škole

Posle tronedeljnog zimskog raspusta, produženog zbog novog gripa, đaci ponovo u klupama. Za razliku od prethodnih godina, neće biti pauze između prvog i drugog polugodišta.

Posle produženog raspusta, od tri nedelje, đaci krenuli u škole. Prvo i drugo polugodište biće sastavljeno, što znači da će drugo polugodište početi 25. januara, odnosno 18. januara za đake u vojvođanskim školama. Ministarstvo prosvete >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u saradnji sa epidemiolozima i Ministarstvom zdravlja pratiće razvoj gripa.

Početkom drugog školskog polugodišta planira se vakcinacija školske dece, odnosno dece osnovnih i srednjih škola, a dan vakcinacije biće utvrđen u sredu na sastanku Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije novog gripa, rekao je član Radne grupe Vladimir Petrović.

Prema njegovim rečima, vakcinacija se planira u školskim dispanzerima preko izabranih lekara, gde bi roditelj trebalo da dođe sa detetom i to po razredima da bi roditelj bio upoznat sa rizicima gripa i prednostima vakcine, posle čega bi se pribavila saglasnost roditelja i sprovela vakcinacija.

Petrović je rekao da u udaljenim školskim objektima, gde nema zdravstvenih ustanova, postoji mogućnost da se mobilna ekipa pošalje i da sprovede vakcinaciju školske dece, ali posle pribavljene saglasnosti roditelja i to, najverovatnije, na roditeljskom sastanku.

Petrović početkom rada školskih kolektiva očekuje da će ponovo doći do širenja i prenošenja virusa u populaciji školske dece, a posle toga i na druge uzrasne grupe i do novog epidemijskog talasa koji bi mogao da traje od sredine januara do marta.

Kako su polugodišta spojena, osmake očekuju intenzivnije pripreme za polaganje kvalifikacionih ispita iz maternjeg jezika i matematike. Zbirke zadataka na srpskom i jeziku nacionalnih manjina, trebalo bi da se pojave do 22. januara.

To je poslednja generacija koja će po ovom sistmu polagati prijemni.

"Od sledeće godine će učenici imati završni ispit nakon osnovnog obrazovanja i na osnovu rezultata završnog ispita će se upisivati u srednje škole", rekao je Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete.

"Roditelji treba da pomognu deci da ove dve nedelje, koliko traje prvo polugodište, završe na najbolji mogući način, da vide šta je ostalo nezavršeno i da jednostavno budu podrška svojoj deci", rekao je ministar prosvete Žarko Obradović i posavetovao đake da pokušaju u ovom periodu poprave slabe ocene ako ih ima, ili ove dobre da potvrde.

Obradović je dao savet i nastavnicima da ispune svoj deo obaveza na način na koji je to pripremano.

"Da se odmah pripremimo za drugo polugodište jer svi zajedno treba da učinimo sve da gripa bude što manje i da deca budu zdrava", savetuje ministar prosvete.

Vakcinacija đaka u školama trebalo bi da počne za petnaestak dana.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će se vakcinacija, uz odobrenje roditelja, sprovoditi u školskim dispanzerima, domova zdravlja, ali i u školama i kojima za to postoje uslovi.

Direktori škola uskoro će dobiti uputstva o vakcinaciji učenika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.