Direktor Batuta: Malo je inostranih vakcina, nastavićemo narednih meseci sa nabavkom VIDEO

Izvor: B92, 24.Okt.2020, 12:06

Direktor "Batuta": Malo je inostranih vakcina, nastavićemo narednih meseci sa nabavkom VIDEO

Ogromna potražnja za vakcinama protiv sezonskog gripa dovela je do nestašice u mnogim domovima zdravlja.

Iz Batuta je najavljeno da u ponedeljak stižu nove količine, i to iz Holandije i Francuske. Istovremeno, Nemačka se priprema za vakcinaciju protiv korona virusa pre kraja godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

V.d. dirеktоrа Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Vеricа Јоvаnоvić rekla je danas da se protiv sezonskog gripa ove godine vakcinisalo 30 odsto više ljudi nego prethodne godine.

"Do sada je vakcinisano oko 400.000 ljudi. Još ima inostranih vakcina, ali u veoma malim količinama. Ministarstvo zdravlja i Vlada RS dodatnim naporima u skladu sa interesovanjem naših građana je obezbedila dodatne količine koje će se u kontinuitetu u narednim mesecima isporučivati", rekla je za TV Prva.

Ona je zadovoljna tolikim odzivom zs koji kaže da je rezultat dvonedeljne vakcinacije i da vakcina koje je proizveo Institut "Torlak" ima dovoljno.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva je rekao da je u toku praćenje Torlakove vakcine sa željom da se sazna da li će se desiti bilo kakva nova neželjena reakcija.

"Za sada nemamo nikakve negativne izveštaje i očekujemo da se će tako nastaviti, odnosno da ćemo imati odgovarajuću bezbednost i nastaviti sa dugogodišnjom primenom ove vakcine".

Evropska agencija za lekove je najavila da će početkom sledeće godine odobriti jednu od tri vakcine protiv koronavirusa. Postavlja se pitanje koliko ćemo mi u Srbiji čekati pre nego što budemo mogli da ih koristimo.

"To vreme je značajno ubrzano, imamo mogućnost da se prema zakonskim odredbama po skraćenom postupku odobravaju vakcine koje su već odobrene u EU, ali to ne znači da se neće kontrolisati u Srbiji. Maksimalno taj proces može da traje nekoliko meseci", uverava Zelić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.