Četvrta žrtva novog gripa u Srbiji

Izvor: B92, Beta, 05.Nov.2009, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrta žrtva novog gripa u Srbiji

Kragujevac, Leskovac, Čačak -- Pedesetogodišnji muškarac iz Čačka, koji se od petka lečio na Kliničkom centru u Kragujevcu, preminuo je od posledica novog gripa.

Portparolka Kliničkog centra u Kragujevcu Andrea Obradović rekla je agenciji Beta da je pacijent preminuo u popodnevnim časovima. To je druga žrtva novog gripa u Kragujevcu. Ranije je u tom gradu preminula i jedna 46-godišnja žena iz okoline >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kraljeva.

Ranije je u Opštoj bolnici u Ćupriji preminula 58-godišnja penzionerka, kao i jedna žena iz okoline Kruševca.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je do danas potvrđeno 204 slučajeva obolevanja od gripa tipa A H1N1, od čega je u poslednjih 10 dana potvrđeno 60 slučajeva.

Stanje pacijenta iz Ćuprije kod kog je potvrđeno prisustvo novog gripa pogoršano je i prebačen je na odeljenje intenzivne nege Kliničkog centra u Kragujevcu. Pacijent, star 35 godina, prvo je bio smešten na kragujevačkoj Infektivnoj klinici.

Portparolka Kliničkog centra u Kragujevcu Andrea Obradović kaže da je tokom protekle noći i jutros na bolničko lečenje u tu zdravstvenu ustanovu primljeno 11 osoba zbog sumnje da su zaraženi virusom novog gripa.

Ona je navela i da je pedesetogodišnji Čačanin i dalje u veoma teškom stanju, dok se studentkinja oporovalja, kao i da svi oboleli smešteni u Klinički centar, izuzev muškarca iz Ćuprije, imaju blaži oblik oboljevanja od novog gripa i nisu priključeni na aparat za veštačko disanje.

Zabrane poseta u nekim bolnicama

Posete bolnicama u Čačku, Ivanjici i Guči od danas su zabranjene zbog pojave novog gripa, saopštio je Zdravstveni centar u Čačku.

Zabrana poseta bolesnicima biće na snazi sve dok postoji opasnost od širenja zaraze virusom novog gripa.

U Užicu, gde je 3. novembra prijavljena epidemija novog gripa, 35 pacijenata je na bolničkom lečenju zbog novog gripa, od kojih je jedan u kritičnom stanju.

Na intenzivnoj nezi u Užičkoj bolnici su tri najteža slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa gripa A (H1N1).

Pored pacijenta koji je životno ugrožen, na intenzivnoj nezi su i jedna žena koja je u teškom stanju, ali nije životno ugrožena, kao i treći pacijent koji je dobrog opšteg stanja.

U Opštoj bolnici u Užicu hospitalizovana su još 32 pacijenata pod sumnjom da su zaraženi virusom novog gripa.

Od toga je 20 odraslih pacijenata na infektivnom odeljenju, a 12 dece na izolovanom odeljenju pedijatrije.

Ti pacijenti su dobrog opšteg stanja i van životne opasnosti, navodi se u saopštenju Opšte bolnice u Užicu.

A u Leskovcu su četiri osobe obolele od novog gripa, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravlje u tom gradu.

Kako je saopšteno oboleli su učenici osnovne škole "Vožd Karađorđe", a uzorcima koji su poslati na institut Torlak utvrđeno je prisustvo visura A (H1N1).

Tri učenika se nalaze na kućnom lečenju dok je jedan sa upalom pluća zbrinut na infektivnom odeljenju leskovačle Opšte bolnice.

Kako B92 saznaje, na ovom odeljenju nemaju ni jedan aparat za respiraciju a prema Akcionom planu teži slučajevi obolelih biz leskovačkog kraja biće transportovani u niški Klinički centar.

Novi sumnjivi slučajevi pojavili su se i u Pirotu, gde lekari sumnjaju da su još tri pacijenta obolela od virusa novog gripa i njihovi uzorci poslati su na analizu Institutu Torlak.

Načelnik Centra za prevenciju i kontrolu u pirotskom Zavodu za javno zdravlje Radmila Zec rekla je za agenciju Beta da su dva pacijenta na Infektivnom odeljenju pirotske bolnice, a da je jedno dete smešteno na Dečjem odeljenju pirotske bolnice.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još jedna osoba za koju se sumnja da boluje od novog gripa

Izvor: TV Avala, 04.Nov.2009, 14:25

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u pirotskom Zavodu za javno zdravlje Radmila Zec izjavila je danas da u Pirotu postoji još jedna osoba za koju se sumnja da je obolela od novog gripa A (H1N1).

Nastavak na TV Avala...

Sve više dece bolesne od gripa

Izvor: Kurir, 05.Nov.2009

BEOGRAD - Epidemije novog gripa prijavljene su u Užicu, Požegi i Kraljevu, i u školama u Čačku i Nišu. Dosad je kod 187 ljudi u Srbiji dokazano da imaju svinjski grip. Na Pedijatrijskoj klinici u Kragujevcu leči se sedmogodišnja devojčica kod koje je potvrđena infekcija virusom gripa A H1N1....

Nastavak na Kurir...

Srbija: Pogoršano stanje pacijenta iz Ćuprije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Nov.2009

Stanje pacijenta iz Ćuprije, kod koga je potvrdjeno prisustvo nove gripe, pogoršano je i on je prebačen na Intenzivnu njegu Kliničkog centra u Kragujevcu, rečeno je danas u bolnici. U Kragujevcu se liječi još dvoje pacijenata koji imaju teži oblik oboljenja.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Pogoršano stanje pacijenta iz Ćuprije

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2009

Stanje pacijenta iz Ćuprije kod kog je potvrđeno prisustvo novog gripa pogoršano je i prebačen je na odeljenje intenzivne nege Kliničkog centra u Kragujevcu. U Kragujevcu se leči još dvoje pacijenata koji imaju teži oblik oboljenja.

Nastavak na Radio 021...

Potvrdjena 204 slučaja gripa

Izvor: Beta, 05.Nov.2009

BEOGRAD, 5. novembra 2009. (Beta) - U Srbiji su do danas potvrdjena 204 slučaja obolevanja od gripa tipa A H1N1, od čega je u poslednjih 10 dana potvrdjeno 60 slučajeva, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"...Kako se navodi, u Srbiji je registrovan i treći...

Nastavak na Beta...

Četvrta žrtva novog gripa u Srbiji

Izvor: EMportal, 05.Nov.2009

Pedesetogodišnji muškarac iz Čačka, koji se od petka lečio na Kliničkom centru u Kragujevcu, preminuo je danas od posledica novog gripa.

Nastavak na EMportal...

Pet žrtava novog gripa u Srbiji

Izvor: Radio 021, 06.Nov.2009, 07:23

Na niškoj Infektivnoj klinici u četvrtak uveče preminuo je pacijent koji je primljen sa teškom hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, ali se još pouzdano ne zna da li je on peta žrtva epidemije u Srbiji. Pedesetogodišnji muškarac iz Čačka nova je, četvrta žrtva novog gripa. On je u četvrtak...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.