Cena vakcina protiv novog gripa tri miliona evra

Izvor: Blic, 04.Nov.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena vakcina protiv novog gripa tri miliona evra

Višak pandemijske vakcine protiv gripa „fosetrija“ moraće na uništavanje da se izveze u inostranstvo. Po novom pravilniku o upravljanju medicinskim otpadom, koji je stupio na snagu ovog meseca, opasan farmaceutski otpad, u šta spadaju vakcine jer sadrže živu, ne može da se uništava u našoj zemlji.

Šteta neće biti samo 5,65 evra po dozi, odnosno ukupno 3,39 miliona evra za neupotrebljene vakcine, već i dodatnih 60.000 evra, koliko košta uništavanje u inostranstvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ukupno to iznosi 3,45 miliona evra.

Kada je proglašena pandemija novog gripa Srbija je bila poručila doze za gotovo polovinu stanovništva, ali je zbog slabog odziva od te količine odustala. Kupljeno je 850 000 vakcina, što je koštalo 4,8 miliona evra. Tome, međutim, treba dodati i cifru od oko 60.000 evra, jer će toliko da košta izvoz u neku od spalionica u Evropi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bajate lekove odnesite u apoteke

Izvor: Vesti-online.com, 04.Nov.2010

Od srede je stupio na snagu Pravilnik o upravljanju medicinskim otpadom koji omogućava građanima da se reše lekova kojima je prošao rok tako što će ih predavati državnim i privatnim apotekama. Nakon toga, ovaj opasni otpad bi trebalo da bude odnešen u neko od pet skladišta, a odatle transportovan...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.