Čen: Virus još uvek može da mutira

Izvor: B92, Tanjug, 29.Dec.2009, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čen: Virus još uvek može da mutira

Ženeva -- Virus novog gripa možda neće biti savladan do 2011. a opreznost je i dalje nužna jer bi virus još uvek mogao da mutira, poručila je SZO.

Generalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Margaret Čen je upozorila da, iako su se države sveta uspešno pripremile za prvu pandemiju gripa u poslednjih 40 godina, one još nisu dovoljno spremne za eventualno masovnije izbijanje smrtonosnijeg ptičijeg gripa među ljudima, preneo je Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Direktorka SZO je kazala da je još rano da se kaže da je širom sveta pandemija okončana, već je preporučila da se situacija nadzire i procenjuje još šest do 12 meseci.

U nekim zemljama,uključujući Britaniju, Kanadu i SAD, već je minuo vrhunac aktivnosti drugog talasa novog gripa, ali se to oboljenje intenzivira u Indiji, Egiptu i nekim drugim zemljama, upozorila je Čen.

Novog gripa trenutno ima u 200 zemalja sveta, laboratorijski je potvrđeno gotovo 12.000 smrtnih slučajeva, ali će verovatno biti potrebne dve godine da bi se utvrdio pravi broj žrtava, navela je generalni direktor SZO.

Ona je priznala da sama još nije primila vakcinu protiv virusa H1N1, ali je najavila da će to uskoro učiniti.

"Sada sam malo opuštenija, ali nikad neću biti neoprezna", bila je kategorična Čen.

Bogate zemlje i farmaceutske kompanije obavezale su se da će donirati 190 miliona doza vakcine protiv novog gripa za oko 90 zemalja u razvoju, rekla je ona i dodala da će početkom januara SZO distribuirati prve doze Azerbejdžanu i Mongoliji, a potom i Avganistanu.

Osvrnuvši se na činjenicu da su kompanije "Astra Zeneka" i "Sanofi-Aventis" povukle neke isporučene doze vakcine protiv virusa H1N1 iz upotrebe, Čen je rekla da to nije bilo zbog njihove škodljivosti, nego zato što nisu bile dovoljno delotvorne.

Podsećajući na svetsku finansijsku krizu i slabost zravstvenih sistema u nekim zemljama, generalna direktorka SZO je zaključila kako je činjenica da je pandemija tako umerenog dejstva "verovatno najbolja zdravstvena novost decenije".

Čen, koja se ranijih godina u rodnom Hongkongu kao šef zdravstvene službe borila protiv ptičijeg gripa i SARS-a, ipak tvrdi da svet nije spreman da se bori protiv eventualne pandemije opasnijeg i smrtonosnijeg ptičijeg gripa, koji izaziva virus H5N1, pa joj samo ostaje da se nada da čovečanstvo nikada neće morati s njom da se suoči.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Za rizične grupe dupla doza vakcine

Izvor: RTS, 30.Dec.2009, 10:25

Novi grip neće biti savladan do 2011. godine, a virus bi mogao i da mutira, rekla direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čen. Odziv za vakcinaciju u Srbiji dobar i pored oprečnih stavova o tome, napomenuo epidemiolog Veljko Đerković. ..Direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.