Čaj leti – pa nisam bolestan

Izvor: Politika, 25.Jun.2011, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaj leti – pa nisam bolestan

Pravi hladni čaj je jednostavno napraviti, ali on nema veze sa obojenim zašećerenim pićem iz flašice, kaže Branka Stamenković, stručnjak za egzotične čajeve

Čaj nije omiljeni napitak u Srbiji ni usred sezone gripa, a kamoli na 30 i više stepeni, ali se ova navika menja. Hladni čaj je pravo piće za leto – kaže Branka Stamenković, diplomirani inženjer poljoprivrede i stručnjak za egzotične čajeve iz svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << krajeva sveta.

Kako se poslednjih godina posvetila izučavanju i nabavci čajeva za svoju radnju u Beogradu, Branka Stamenković primećuje da Srbija još uvek zaostaje za drugim zemljama po količini popijenog toplog napitka, ali da vreme čaja u Srbiji tek dolazi.

– Sve više ljudi putuje i usvaja nove navike u hrani i piću. A ta navika stara je hiljadama godina.

Ona upravo putovanjima sugrađana u Tunis objašnjava zašto su čajevi sa cvetom jasmina najtraženiji u Beogradu.

– Naši ljudi su verovatno probali to piće na severu Afrike i kod mene kupuju čaj od jasmina jer ih podseća na boravak tamo.

Ali nije tajna da otkako su krenule vrućine, sve manje ljudi kupuje njene egzotične čajeve iz Kine, Japana, Brazila, Indije, Afrike i sa Cejlona. Za razliku od kafe koja se pije u svako doba godine ili dana, čaj u našoj kulturi predviđen je samo za zagrevanje posle gacanja po snegu.

– To je šteta jer je čaj mnogo zdraviji. Kofein iz čaja nema isto dejstvo kao onaj iz kafe: prvi ide u mišiće, polako ulazi u organizam i dugo se zadržava, drugi odmah udara u glavu, ali kratkoročno.

Branka Stamenković kaže da u Kini i Japanu i u julu i avgustu piju tople čajeve i da je to sasvim uobičajeno. Ipak, kako na Zapadu ipak ima mnogo onih koji kažu „da ne mogu da piju čaj po ovoj vrućini”, isti napitak, samo rashlađen, pravo je osveženje za pretople letnje dane. Samo što rashlađeni čaj ili ajs-ti nije obojeno piće sa šećerom iz plastične flašice kao što se obično misli.

– Prvo treba pripremiti čaj na uobičajeni način, a onda vreo napitak usuti u bokal sa ledom. Najbolji hladni čajevi su zeleni, beli, crni i rojbuš.

Hladni čaj je izmislio jedan engleski prodavac čajeva na sajmu hrane u Sent Luisu 1904. Kako je bila žega i omorina i kako niko nije hteo ni da priđe njegovom štandu sa toplim napicima, on je nabavio led i počeo da rashlađuje svoja pića. Upalilo je. Rođeno je omiljeno osveženje.

– Vrsta hladnog čaja je postojala i ranije, u 19. veku, kada se punč pravio između ostalog i sa malo čaja.

Branka Stamenković kaže da čajevi nisu lek, već napitak za uživanje i opuštanje i da su domaći čajevi od nane, kamilice, koprive, brusnice i žalfije podjednako dobri kao i vrste sa polja u Aziji. Ipak, neke egzotične sorte su jako dobre i šteta je što ih nema kod nas – dodaje naša sagovornica.

J. S.

-----------------------------------------------------------

Med pravo na led

Za pravljenje hladne varijante potrebno je da čaj bude malo jači, odnosno da se stavi malo više grama cvetova. Bokal do polovine treba ispuniti ledom, a onda posuti vreo čaj. Po potrebi može se zasladiti smeđim šećerom ili medom, i to stavljenim pravo na led. Uz to se dodaje još i malo komadića  nane, bosiljka ili maline.

objavljeno: 25.06.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.