Broj žrtava gripa H1N1 15 puta veći

Izvor: B92, 26.Jun.2012, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj žrtava gripa H1N1 15 puta veći

U pandemiji gripa izazvanog virusom A (H1N1), poznatom kao "svinjski grip", koji se širio svetom 2009. i 2010. godine, broj žrtava je, kako se procenjuje, 15 puta veći nego što je zvanično potvrđeno laboratorijskim ispitivanjima, objavio je danas medicinski časopis "Lanset" (Lancet) u svom "onlajn" izdanju.

Tvrdnju je iznela međunarodna grupa naučnika, na čelu s američkim istraživačima iz centara za kontrolu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prevenciju oboljenja (CDC).

Oni su došli do zaključka da je više od 280.000 smrtnih slučajeva u svetu bilo izazvano virusom A (H1N1) tokom prvih 12 meseci njegovog "cirkulisanja", dok je prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije bilo 18.500 takvih laboratorijski potvrđenih slučajeva u periodu od aprila 2009. godine do avgusta 2010.

Prilikom pojavljivanja pandemije tog gripa 2009. godine, SZO je zatražila od zemalja svojih članica da joj prijavljuju smrtne slučajeve koji su potvrđeni laboratorijskim ispitivanjima.

Svinjski grip se odnosi na respiratornu infekciju izazvanu influenca A virusima koji obično uzrokuju bolest kod svinja. Ljudi mogu dobiti svinjski grip od inficiranih svinja, ali je prenos sa svinje na čoveka neuobičajena pojava.

Foto: Freedigitalphotos.net
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.