Bez zabrane za vakcinu Novartisa

Izvor: B92, 31.Okt.2012, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez zabrane za vakcinu Novartisa

Švajcarska nacionalna agencija za lekove "Svismedik" saopštila je da ukida zabranu na prodaju vakcina protiv gripa čiji je proizvođač švajcarska farmaceutska kompanija "Novartis", pošto je dokazano da je zabrinutost zbog prisustva nečistoće u tim vakcinama neosnovana.

"'Svismedik' ukida zabranu isporuka i upotrebe 'Novartisovih' vakcina protiv gripa pošto je ta kompanija uspela da dokumentuje kvalitet partija vakcina koje su bile i biće isporučivane u Švajcarskoj", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se u saopštenju, preneo je AFP.

Švajcarska je prošle nedelje zamrzla prodaju i upotrebu "Novartisovih" vakcina protiv gripa "fluad" i "begripal", pošto su u špricevima sa tim vakcinama uočene izvesne bele čestice.

"Svismedik" je, međutim, saopštio da je švajcarska farmaceutska kompanija uverila tu agenciju da bele čestice nisu tragovi nečistoća, već da su nastale tokom samog procesa proizvodnje vakcine.

"Takve čestice mogu, zapravo, da se stvore tokom proizvodnje vakcine, ali se rastvaraju ako se špric koristi u skladu sa instrukcijama", navodi se u saopštenju, uz napomenu da bi špric u kojem se nalazi vakcina trebalo lagano protresti pre upotrebe.

Istakavši da takve čestice, koje su prisutne u nekim špricevima, ni na koji način ne utiču negativno na bezbednost i efikasnost vakcine, "Svismedik" navodi da su u njegovim laboratorijama vakcine istestirane i da je njihov kvalitet dokazan.

Distribuciju sezonskih vakcina protiv gripa švajcarske farmaceutske kompanije "Novartis", nakon otkrića bele supstance u špricevima za tu vakcinu, obustavile su prošle nedelje i Kanada, Francuska, Italija, Austrija i Nemačka.

Foto: Image courtesy of vichie81 / FreeDigitalPhotos.net
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Švajcarska ukida zabranu na prodaju vakcine "Novartisa"

Izvor: Blic, 01.Nov.2012, 01:56

Švajcarska nacionalna agencija za lekove "Svismedik" saopštila je juče da ukida zabranu na prodaju vakcina protiv gripa čiji je proizvođač švajcarska farmaceutska kompanija "Novartis", pošto je dokazano da je zabrinutost zbog prisustva nečistoće u tim vakcinama neosnovana...- 'Svismedik' ukida...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.