Beograd pred epidemijom gripa

Izvor: RTS, 06.Feb.2011, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd pred epidemijom gripa

U Srbiji se ne očekuje izrazito visoka aktivnost virusa gripa, međutim nije nemoguće da se u pojedinim okruzima i to dogodi, rekao epidemiolog Predrag Kon. Na pomolu epidemija gripa u Beogradu. Dominiraće virus pandemijskog gripa AH1N1.

Aktivnosti virusa grupa u naredne tri do četiri nedelje u Beogradu imaće epidemijske razmere, dominiraće virus pandemijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gripa AH1N1, ali u cirkulaciji će biti i virus AH3N2, kao i virus tripa B, izjavio je epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Predrag Kon.

Sezona gripa će trajati i tokom marta, međutim, posle prve nedelje ovog meseca, ne bi više trebalo da ima epidemijske karakteristike, naveo je Kon u izjavi dostavljenoj medijima.

U Srbiji se ne očekuje izrazito visoka aktivnost virusa gripa, međutim nije nemoguće da se u pojedinim okruzima i to dogodi, rekao je Kon.

Epidemija, koja će imati karakteristike sezonskog gripa, biće uglavnom srednjeg intenziteta i verovatno će u periodu od jedne do dve nedelje biti visokog intenziteta.

Maksimum oboljevanja od gripa u Evropi prošao je u Velikoj Britaniji i Španiji, dok se u ostalim zemljama povećava aktivnost virusa.

Visok intenzitet aktivnosti virusa gripa se u ovom trenutku registruje u Ruskoj Federaciji, Turskoj, Bugarskoj i Grčkoj, izrazito visoka aktivnost virusa prijavljena je u Uralskoj oblasti Ruske Federacije, gde dominira virus pandemijskog gripa AH1N1.

Vreme vakcinacije je prošlo i oni koji su vakcinisani, bilo pandemijskom vakcinom 2009/2010. godine, bilo sezonskom vakcinom u toku jeseni 2010. godine, zaštićeni su od teških formi ove bolesti.

Vakcinacija sada ima smisla samo kod onih osoba koje mogu u periodu od tri nedelje da obezbede takve uslove života da ne dolaze u kontakt sa osobama koje imaju respiratorne tegobe, naveo je Kon.

Virus će inficirati i zdrave i hronične bolesnike, međutim oboljenje je značajno ozbiljnije kod hroničnih bolesnika, uključujući i izrazito gojazne osobe, kao i trudnice u poslednjem trimestru trudnoće.

Oprez kod socijalnih kontakata

Prema njegovim rečima, u vreme epidemije gripa, trebalo bi smanjiti socijalne kontakte, a to se posebno odnosi na hronične bolesnike, izrazito gojazne osobe i trudnice.

Takođe, ovo je period kada bi oni koji imaju respiratorne tegobe trebalo mnogo više da vode računa o osobama iz svoje neposredne okoline, a posebno da izbegavaju kontakt sa hroničnim bolesnicima.

Pred nama je vreme kada bi stacionarne zdravstvene ustanove trebalo da organizuju kratkotrajne posete bolesnicima, uključujući obaveznu upotrebu zaštitnih maski, a jedna od mogućih protivepidemijskih mera je i potpuna zabrana poseta pacijentima koji se leče u bolnicama.

Kon je naveo da u javni prevoz ne bi trebalo da ulaze osobe koje imaju respiratorne tegobe, posebno napade kijanja i kašljanja.

Međutim, ako nema drugog načina prevoza, potrebno je da obolele osobe koriste masku preko lica ili da pokrivaju kijanje i kašljanje papirnom maramicom, koriste nadlanicu ili rukav.

Pred nama je period od mesec dana, kada bez preke potrebe, ne bi trebalo da se odlazi kod lekara, jer u čekaonicama lako mogu da se zaraze ljudi koji nisu bolesni, upravo od pacijenata koji su došli zbog respiratornih tegoba.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.