Beograd: Vakcine niko neće

Izvor: B92, 09.Jan.2013, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd: Vakcine niko neće

Beograd -- Ove sezone je zabeležen rekordno mali broj Beograđana vakcinisanih protiv sezonskog gripa, pišu "Novosti".

Prema rečima dr Predraga Kona, epidemiologa u Gradskom zavodu za javno zdravlje, ove zime je potrošeno najmanje doza u protekle dve decenije. Od 70.043 vakcine, koje su prosleđene domovima zdravlja i ostalim ustanovama, do sada je iskorišćeno svega 37.889.

"Vakcinacija je najznačajnija preventivna mera koja se sprovodi", smatra dr Kon. "Ona stare >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i bolesne štiti ne samo od gripa, već i od komplikacije njihove osnovne bolesti. Zbog toga je važno da je prime hronični bolesnici, a ne samo da se oni nisu odazvali, već je opala vakcinisanost u svim kategorijama stanovništva."

Vakcinacija je neophodna svake godine.

"Vreme potrebno za sticanje imuniteta je od dve do tri nedelje posle davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta je od šest meseci do godinu dana", objašnjava dr Kon za "Novosti". "Zbog toga je neophodna svake godine, kao i zbog variranja različitih virusa gripa koji mogu da se menjaju."

Jedan od razloga zašto Beograđani nerado zavrću rukav jeste afera sa vakcinama protiv gripa H1N1, zbog koje su mnogi izgubili poverenje u ovaj način zaštite.

Prošle sezone nabavljene su 79.242 vakcine, ali je utrošeno svega 44.487. Dr Kon napominje da vakcinacija protiv gripa treba da dostigne obuhvat od 75 odsto stanovništva starijeg od 65 godina i ona smanjuje hospitalizaciju starih od 25 do 29 odsto, kao i ukupnu smrtnost ove kategorije stanovništva tokom sezone gripa.

Grip stiže za jedan mesec

"Do sada je prijavljeno 11 obolelih u prestonici koji imaju simptome slične gripu, ali on još nije potvrđen", kaže dr Predrag Kon. "Protekle nedelje smo imali manje respiratornih infekcija, svega 13.192, dok ih je nedelju dana pre praznika bilo oko 18.000. Povratkom đaka u škole možemo očekivati i epidemiju gripa. Ovih dana se pojavio u Evropi, tako da treba računati da kod nas stigne u narednih mesec dana."

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KO SE BOJI GRIPA JOŠ: Potrošeno najmanje vakcina za poslednjih 20 godina!

Izvor: Telegraf.rs, 09.Jan.2013

Od 70.043 vakcine, koje su prosleđene domovima zdravlja i ostalim ustanovama, do sada je iskorišćeno svega 37.889

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.