Ako vas virus nije sustigao, dajte krv

Izvor: RTS, 31.Jan.2020, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako vas virus nije sustigao, dajte krv

Zbog virusnih infekcija i gripa, sve su punije čekaonice u domovima zdravlja. Da li se to odražava i na broj dobrovoljnih davalaca krvi?
Dokorka Milica Jovičić sa Instituta za transfuziju krvi ističe da virusne infekcije i početak raspusta utiču na smanjeni broj davalaca krvi.

Građanima poručuje da iskoriste to što su zdravi i dođu u Institut za transfuziju.
"Zalihe krvi jesu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stabilne, ali su na donjoj granici, najpotrebnije su 0-, A+ i 0+ krvne grupe", rekla je dr Jovičić.
Podseća da se najveća količina krvi koristi za hronično obolele pacijente, a preko 80 posto trombocita se koristi za obolele od malignih hematoloških bolesti.
"Tim ljudima je svaki dan potrebna terapija, zato treba stalno da obnavljamo rezerve", rekla je dr Jovičić i pozvala Beograđane da sutra, do 15 časova, dođu u Institut i daju krv.
Čestitala je građanima Lazarevca, jer je juče 156 njih dalo krv. Tradicionalno se najviše odazivaju građani Požarevca, Šapca, Valjeva i Loznice.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.