50 čenova luka protiv prehlade?

Izvor: BKTV News, 21.Jan.2013, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

50 čenova luka protiv prehlade?

Beli luk će držati vampire podalje od vas a vrlo verovatno i vaše voljene. Međutim, da li supa od 50 čenova belog luka može da vas zaštiti od prehlade, gripa i norovirusa?

Beli luk je dobio reputaciju razbijača virusa zahvaljujući sumpornom jedinjenju alicinu koji se u njemu nalazi a između ostalog efektno deluje protiv virusa koji prouzrokuje herpes. Alicin je takođe poznat po antibakterijskom i antigljivičnom dejstvu.
Zbog svega navedenog, smatra se da konzumiranjem belog luka vi podižete imuni sistem. Ljudi najčešće pomešaju beli luk sa maslonovim uljem i razmažu ga po hlebu.
Međutim, još uvek nije naučno dokazano da beli luk jača imuni sistem. Zbog toga su mišljenja istraživača podeljena. Prošlog marta je dokazano da se simptomi prehlade skraćuju kada se konzumira beli luk. Međutim ta studija nije do kraja sprovedena.
Problem je u farmaceutskim kompanijama koje nisu zainteresovane za sprovođenje skupih i obimnih studija zato što beli luk niko ne može da patentira, spakuje i od njega profitira. Ukoliko bi se ispostavilo da je beli luk čudesni lek, svako bi ga mogao kupiti u marketu ili čak uzgajati.
Bez obzira na sve, beli luk ima dugu i ponosnu tradiciju kao lek. Stari Egipćani su ga preporučivali za 22 bolesti. Graditelji piramida su ga jeli kako bi povećali izdržljivost i ostali zdravi i snažni.
Stari Grci su beli luk preporučivali za sve, od lečenja infenkcija do problema sa plućima i krvotokom pa čak i za gubu i lečenje ujeda insekata.
Rimljani su hranili svoje vojnike i mornare belim lukom kako bi bili izdržljiviji i aktivniji. Ali tek 1858. godine Luj Paster je otrkio da beli luk ubija bakterije.
Prošlog juna, na Univerzitetu Florida sprovedena je studija čiji je rezultat bio zaključak da beli luk pojačava broj T ćelija u krvotoku. One igraju ključnu ulogu u ojačavanju našeg imunog sistema i borbi protiv virusa.
Alicin, glavni sastojak belog luka, je odličan ubica kada dođe do infekcija. Alicin takođe čisti naše krvne sudove, poboljšava protok krvi i snižava holesterol.
Naoružani svim ovim informacijama o dobrobitima belog luka, probajte da napravite i supu od 50 čenova.
Supa od belog luka
Potrebno za 4 tanjira:
- 25 oljuštenih čenova belog luka
- 25 neoljuštenih čenova belog luka
- 2 glavice seckanog crnog luka
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 50g putera
- 1,5 supena kašika timijana
- 3,5 šolje povrća
- pola šolje jogurta
- pola šolje rendanog parmezana
- 1 limun isečen na 4 komada
Zagrejte rernu na 160-180°C. Stavite neočišćene čenove, pospite ih solju, biberom i maslinovim uljem, pokrijte pleh i stavite na 45 minuta u zagrejanu pećnicu.
Potom ih ohladite i istisnite iz ljuske. Na niskoj temperaturi, u šerpi, otopite puter pa mu dodajte seckani crni luk i timijan i dinstajte ih dok luk ne dobije “staklast” izgled.
Dodajte pečeni i sirovi luk i kuvajte do 3 minuta. Dodajte povrće, pokrijte i krčkajte dok luk ne bude kašast – blizu 20 minuta.
Izblendirajte supu da dobije ujednačen i gust izgled. Vratite supu u lonac, dodajte jogurt i nastavite da krčkate. Potom je sipajte u činije i pospite parmezanom. U svaku činiju iscedite po jedan komad limuna. Nakon pojedene supe, popijte čaj od nane kako biste “ubili” miris belog luka.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.