Šumadijski sajam poljoprivrede

Izvor: Kragujevac.rs, 05.Sep.2016, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šumadijski sajam poljoprivrede

Najveća jesenja smotra agrara 13. Šumadijski sajam poljoprivrede i ove godine okupiće veliki broj izlagača uz bogat prateći program i već tradicionalne stočarske izložbe koje priređuju udruženja odgajivača.

Sajam će svečano biti otvoren u četvrtak, 8. septembra u 10 sati, a o programu ove manifestacije, danas je bilo reči na konferenciji za novinare koja je tim povodom održana u Medija centru «Šumadija sajma». Grad Kragujevac je i ove godine generalni pokrovitelj i suorganizator >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Šumadijskog sajma poljoprivrede.

Učinili smo sve da jednu od najvažnijih manifestacija južno od Save i Dunava što bolje organizujemo - istakao je Zoran Nedeljković direktor “Šumadija sajma“. Ove godine očekujemo preko 200 izlagača što je daleko više nego prethodne godine. Proširili smo izložbeni prostor, ima mnogo izlagača koji će se prvi put predstaviti na našem sajmu, a među njima su i gradovi Kraljevo, Valjevo, Svilajnac kao i opštine iz našeg okruženja Knić, Lapovo, Batočina i Rača.

Prema rečima Saše Kostića direktora Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj određeni su tematski sadržaji za svaki dan, a sve to posle duže pauze biće propraćeno stručnim predavanjima u Medija centru. Naša je želja, rekao je Kostić da poljoprivrednike vratimo u taj prostor kako bi razmenili iskustva i naučili nešto novo.

U četvrtak, recimo, planirano je predavanje na temu pčelarstva, u petak predavanje o tovu junadi i jagnjadi, dok će u subotu biti organizovano predavanje namenjeno voćarima. Inače, prvi put na Sajmu poljoprivrede izložbom proizvoda predstaviće se i voćari iz našeg kraja. Program je upotpunjen izložbama ovaca, svinja, sitne živine i krava. Pored toga, u okviru pratećih manifestacija Kostić je za ljubitelje konjičkog sporta najavio takmičenje u preponskom jahanju i vožnju zaprega - dvoprega i četvoroprega, a u petak će biti predstavljena i hipoterapija - jahanje konja u terapeutske svrhe, namenjena deci sa posebnim potrebama.

Grad Kragujevac je kao pokrovitelj Sajma poljoprivrede izdvojio značajna finansijska sredstva jer smatramo da je poljoprivreda izuzetno važna privredna delatnost - istakao je tom prilikom Damjan Srejić član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj. Grad je u prethodnom periodu radio na promovisanju sistema proizvodnje ali i stranih ulagača u poljoprivredu. Na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede, rekao je Srejić, očekujemo i partnere iz kineske kompanije CMEC sa kojima uskoro započinjemo saradnju u okviru programa tova junadi i izvoza mesa. To je važna investicija koja može bitno da promeni čitav tok naše poljoprivrede i našeg kraja.

U svakom slučaju Sajam poljoprivrede je jedinstven sistem promocije koji će, istakao je Srejić biti podjednako interesanatan ne samo poljoprivednicima nego i ostalim sugrađanima.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.