Komesar za izbeglice: Problem azilanata rešiti pre zime

Izvor: Blic, 07.Nov.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komesar za izbeglice: Problem azilanata rešiti pre zime

Republički komesar za izbeglice Vladimir Cucić izjavio je danas da pre nastupajuće zime treba da bude rešen problem smeštaja azilanata čiji je priliv u Srbiju, kao zemlju tranzita, povećan u poslednje tri godine.

Cucić je u intervjuu Tanjugu rekao da je pre nekoliko dana uputio pismo premijeru Mirku Cvetkoviću u kome je zatražio saglasnost Vlade da se jedna od napuštenih vojnih kasarni adaptira u centar za azilante "čime bismo dobili adekvatnije i trajnije rešenje".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je naveo da je o tome razgovarao s nadležnima u Ministarstvu odbrane gde mu je predočeno da su planom Vojske Srbije napuštene kasarne predviđene za prodaju.

"Komesarijat za izbeglice nema sredstva za kupovinu kasarne, a i ne vidimo razlog da država kupuje od države, odnosno Komesarijat od Ministarstva odbrane", kazao je Cucić.

"Mi imamo sredstva za adaptaciju kasarne", rekao je on i dodao da u Komesarijatu čekaju odgovor Vlade i nadaju se da će problem biti rešen pre žime, pre svega, zbog samih azilanata koji "ne treba da zimu dočekaju na ulici, goli i bosi."

Povodom protesta građana u Banji Koviljači zbog prisustva sve većeg broja azilanata, Cucić je kazao da nema razloga da roditelji ne šalju decu u školu, niti "za odijum koji se stvara prema azilantima."

"Od 500 raznih prekršajnih i krivičnih prijava koje su dosad podnete, samo dve se odnose na sukob među azilantima koji su izazvala dvojica pijanih Iračana, a sve ostale na napade, prebijanje i otimanje novca od azilanata", rekao je srpski komesar za izbeglice.

On je negirao podatke koji se iznose u javnost da na području Banje i Loznice trenutno ima 2.500 azilanata, objasnivši da se radi o broju onih koji su od 2008. godine prošli kroz naš Centar za azil.

Prema zvaničnim policijskim podacima, kako je rekao, izvan Centra za azil sa 84 mesta, na tom području se nalazi između 200 i 300 stranih državljana bez smeštaja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Problem azilanata rešiti pre zime"

Izvor: B92, 07.Nov.2011

Beograd -- Republički komesar za izbeglice Vladimir Cucić kaže da pre zime treba rešiti problem smeštaja azilanata, čiji je priliv u Srbiju povećan u poslednje tri godine...Cucić je, u intervjuu Tanjugu, rekao da je pre nekoliko dana uputio pismo premijeru Mirku Cvetkoviću u kome je zatražio...

Nastavak na B92...

Bivše kasarne rešenje za problem azilanata

Izvor: Politika, 07.Nov.2011

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice, uputio pismo premijeru Cvetkoviću, sa zahtevom da se obezbedi dodatni smeštaj za azilante..Deca iz Banje Koviljače od juče ne pohađaju nastavu zbog protesta roditelja u ovom mestu, koji su zabrinuti za bezbednost osnovaca zbog povećanog broja azilanata koji...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.