Počelo upisivanje u vojnu evidenciju

Izvor: Pančevac-online.com, 02.Feb.2016, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo upisivanje u vojnu evidenciju

U vojnim odsecima širom Srbije, pa i u našem gradu, danas je počelo upisivanje mladića rođenih 1997. godine u vojnu evidenciju. Pored njih, tom akcijom su obuhvaćeni i oni koji još nisu ispunili tu obavezu u kalendarskoj godini u kojoj su napunili osamnaest godina.

Upisivanje mladića u vojni spisak obavljaće se svakog radnog dana od 9 do 14 sati i trajaće do 27. februara. Svaki osamnaestogodišnjak koji želi da završi taj posao mora da ponese ličnu kartu, uverenje o državljanstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << i izvod iz matične knjige rođenih. Ovu obavezu mogu da regulišu i mladići koji žive u inostranstvu ukoliko odu do naših ambasada.

Upisivanje u vojnu evidenciju nije priprema za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, ukinutog sredinom decembra 2010. godine, u pitanju je samo administrativna formalnost predviđena Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Podsećamo, vojni rok od nekoliko meseci sada služe samo mladići koji se dobrovoljno prijave za to. Od ove godine će se uvesti i tzv. aktivna rezerva, koja će umnogome nalikovati vojnim formacijama u Americi i na Zapadu. Oni koji se prijave za to, moraće svake godine da idu na obuku od 45 dana i na pripreme za služenje u vojnim misijama, koje će trajati 60 dana. Za to vreme će biti plaćeni i zdravstveno osigurani, a radni staž će im mirovati. Ukoliko budu pozvani da učestvuju u nekoj misiji, moraće da ostanu 180 dana.

M. G.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.