Tužilačka istraga od 15. januara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jan.2012, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilačka istraga od 15. januara

BEOGRAD -

Primena novog Zakona o krivičnom postupku (ZKP) kojim se uvodi tužilačka istraga za krivična dela organizovanog kriminala i ratnog zločina koji se vode pred Specijalnim sudom, počinje od 15. januara.

Tužilačka istraga predviđa da je teret dokazivanja optužbe na tužiocu umesto dosadašnje prakse u kojoj sud po službenoj dužnosti izvodi dokaze.

Zakonik predviđa da javni tužilac rukovodi predistražnim postupkom, odlučuje o nepreduzimanju ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odlaganju krivičnog gonjenja, sprovodi istragu, zaključuje sa okrivljenim sporazum o priznanju krivice i sporazum o svedočenju, a ovlašćen je da izjavi žalbu i podnosi vanredne pravne lekove.

Novi ZKP, usvojen 26. septembra prošle godine u Skupštini Srbije, će se za ostala krivična dela primenjivati od 1. septembra 2012. godine.

Jedna od njegovih novina je da je odbrani omogućeno da u toku istrage prikuplja dokaze i materijal u svoju korist.

Zakonik predviđa i sporazume o svedočenju okrivljenog i sporazum o svedočenju osuđenog, proširena je mogućnost određivanja jemstva, a preciznije su utvrđeni i kriterijumi za izricanje novčane kazne i kazne rada u javnom interesu, kao i njihovo zamenjivanje kaznom zatvora.

Novina je da za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora od 10 godina ili teža kazna, branilac može biti samo advokat sa najmanje pet godina prakse.

Kada je reč o žalbi, prvostepeni sud može ponovo otvoriti glavni pretres i nastaviti dokazni postupak ako su u žalbi iznete činjenice i predloženi novi dokazi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilac umesto sudije traži dokaze

Izvor: RTS, 04.Jan.2012

U istragama o organizovanom kriminalu i ratnim zločinima tužilac je dužan da traži dokaze, a ne sud, novina je u Zakonu o krivičnom postupku. I odbrana može da prikuplja dokaze koji će joj koristiti. ..Primenom novog Zakona o krivičnom postupku (ZKP) uvodi se tužilačka istraga za krivična...

Nastavak na RTS...

Novi ZKP: Tužilac izvodi dokaze umesto suda

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jan.2012

Primena novog Zakona o krivičnom postupku (ZKP) kojim se uvodi tužilačka istraga za krivična dela organizovanog kriminala i ratnog zločina koji se vode pred Specijalnim sudom, počinje od 15. januara...Tužilačka istraga predviđa da je teret dokazivanja optužbe na tužiocu umesto dosadašnje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.