MNOGO JE ISPLATIVIJE ŠTEDETI U DINARIMA

Izvor: TimockeVesti.net, 24.Feb.2024, 06:00

MNOGO JE ISPLATIVIJE ŠTEDETI U DINARIMA

Krajem 2023. godine dinarska štednja stanovništva u Srbiji dostigla je istorijski najviši nivo od 138 milijardi dinara, a početkom 2024. godine beleži impresivan rast prema poslednjim operativnim podacima, premašujući 144 milijarde dinara. Ovaj dinamičan rast rezultat je očuvanog poverenja u domaću valutu i bankarski sistem, čija je stabilnost izdržala izazove turbulentnih globalnih dešavanja.
Narodna banka Srbije (NBS), u svojoj redovnoj polugodišnjoj analizi o „čuvanju“ >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << novca, ističe značaj akumulirane štednje stanovništva u prevazilaženju teškoća, posebno u poslednjim godinama globalnih kriza. NBS aktivno promoviše dinarsku štednju kao deo strategije dinarizacije finansijskog sistema, naglašavajući njen dugoročni i kratkoročni povoljan aspekt u odnosu na štednju u devizama.
Analiza NBS ukazuje na stabilnost kursa dinara prema evru, rekordne devizne rezerve, više kamatne stope na dinarsku štednju u odnosu na evro, povoljan poreski tretman na kamatu, i efikasne mere monetarne i fiskalne politike kao ključne faktore isplativosti štednje u domaćoj valuti.
U poslednjih 11 godina, dinarska štednja povećana je osam puta, sa 18 milijardi dinara na sadašnjih 144 milijarde dinara. Devizna štednja je takođe gotovo udvostručena, sa 8,3 milijarde evra krajem 2012. na trenutnih 14,7 milijardi evra. U protekloj godini, dinarska štednja je porasla za 45%, dodajući 44 milijarde dinara.
Dugoročni depoziti unutar dinarske štednje pokazuju poverenje u domaću valutu, sa rastom sa 1,4 milijarde dinara u decembru 2012. na 41,1 milijardu dinara u januaru 2024.
Analizom isplativosti oročene štednje na godinu dana, dinarski štediša bi dobio gotovo 43.000 dinara (370 evra) više u odnosu na štedišu u evrima. Isto tako, dinarska štednja oročena na tri meseca i dvije godine pokazuje se isplativijom od evra u većini posmatranih potperioda.
Dinarska štednja u Srbiji, prema svim pokazateljima, ne samo da je odolela globalnim izazovima već i pokazala se kao stabilna i profitabilna opcija za građane, podržavajući strategiju NBS u jačanju domaće valute i finansijskog sistema.




















Članak MNOGO JE ISPLATIVIJE ŠTEDETI U DINARIMA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.