Kfor vežba razbijanje barikada

Izvor: Vesti-online.com, 09.Okt.2011, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor vežba razbijanje barikada

Situaciju sa 16 barikada na prelazima nije moguće podneti još dugo. Jedna od većih jedinica Kfora ovih dana izvodi vežbu i obuku za uklanjanje prepreka na prelazima, a kada će se to desiti "zavisi od stanovnika na severu i njihovog ponašanja", poručio je komandant Kfora Erhard Drevs.

- Manji činioci žele nemire na severu Kosova, ali u tom slučaju Kfor treba da odreaguje bez obzira ima li barikada ili ne.

Postoje crvene linije koje se ne smeju preći. Ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se to dogodi, Kfor mora da uđe i uspostavi mir - rekao je Drevs, napomenuvši da Kfor zadržava pravo da ukloni barikade kad bude bilo potrebno, "ako se ugroze mir i sigurnost ili ako postoji preka potreba da se obezbedi sloboda kretanja, bilo Kfora ili drugih međunarodnih institucija".

Erhard Drevs je ponovio da je Kfor na prelazu Jarinje 27. septembra reagovao u samoodbrani i da taj incident nije dovoljan povod da Kfor počne da uklanja barikade, navodeći da "NATO ne provocira treći svetski rat na granicama Srbije". On je naglasio da su izazivači incidenata na severu pokrajine tamošnje kriminalne grupe.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović tvrdi da barikade na severu Kosova Srbi nisu postavili pod uticajem kriminalaca, niti su krivi za sukob sa vojnicima Kfora. - Srbi nisu prvi pucali, nego obrnuto, a kamenjem su uzvratili zbog suzavca i šok-bombi - rekao je Bogdanović.

Ministar je negirao da postoji snimak Kfora na kome se vidi da su Srbi prvi napali vojnike međunarodnih snaga na administrativnom prelazu Jarinje.

- Snimak Kfora ne postoji. Da postoji, već bi obišao svet. Na barikadama su obični ljudi koji mirno protestuju, a među njima su i članovi moje porodice - rekao je Bogdanović i dodao da se zalaže za to da se utvrdi istina o sukobu Kfora i Srba.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić takođe tvrdi da je laž da Zvonko Veselinović rukovodi otporom Srba na severu Kosmeta i da su te tvrdnje nekih srpskih političara toliko teška optužba na račun sopstvenog naroda - da je njega sramota.

- Opet smo dokazali da su Srbi sami sebi najveći neprijatelji jer ovakva izjava, ma ko je dao, ide naruku samo prištinskoj vlasti, koja stalno govori da je najveći problem kriminal na severu Kosova - ocenio je Dačić.

Posrednik Evropske unije u dijalogu Robert Kuper predstaviće Prištini moguća rešenja za Jarinje i Brnjak, koje mu je na sastanku u Beogradu predočio šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

- Ponudili smo više opcija, detaljno smo razgovarali o svemu - od regulisanja prometa robe do pitanja prihoda, normalizacije života i snabdevanja na severu - istakao je Stefanović i dodao da će posrednik EU s tim predlozima otići u Prištinu.

On je pozvao predsednike opština sa severa Kosova i Metohije da se hitno sastanu bilo gde, u Beogradu, Zvečanu ili gde to njima odgovara i razgovaraju o rešenjima za administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Srpski hakeri oborili sajt Euleksa jer smatraju da je ta misija stala na albansku stranu. Negde oko ponoći srpski hakeri su "počistili" strane misije EU na KiM, i zamenili ih protestnom porukom i srpskom zastavom.

"Ova akcija je naša forma nezadovoljstva koju je izazvao Euleks tvrdnjama da je statusno neutralan, dok veoma očigledno favorizuje albansku stranu", navodi se u poruci srpskih hakera.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.