I slika i reč: PROZORI KOJIH VIŠE NEMA

Izvor: TimockeVesti.net, 05.Maj.2023, 05:32

I slika i reč: PROZORI KOJIH VIŠE NEMA

Ovo su prozori nekadašnje oronule mehane (kafane) sa prenoćištem iz 19. veka u centru velikog zaječarskog sela Rgotina. Nekada impresivno zdanje sa pomoćnim prostorijama i odajama za domaćine, ne samo goste, neće još dugo izdržati. Pod teretom vremena još samo i delimično odolevaju čvrste, široke zidine od cigle i kamena, sve ostalo, pa i ovi prozori, pokleklo je i zaraslo u šipražje i korov.
Postoji verovanje da je u jednoj sobi velikog zdanja rođen rodonačelnik socijalističke >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << misli, Rgoćanin, Svetozar Marković. U blizini, preko puta, iz novijeg doba, posle 1945, sagrađen je ogroman Dom kulture koji je, u gotovo sličnom stanju propadanja, i koji dugo ne služi nameni. Odavno se spominje obnova građevine, ali i dalje je, po onoj narodnoj, ista meta isto odstojanje. Ista sudbina je zadesila i velelepno zdanje u Zadružnog doma u središtu sela izgrađenog između dva svetska rata.

Članak I slika i reč: PROZORI KOJIH VIŠE NEMA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.