Da li je tetoviranje štetno po zdravlje?

Izvor: Vesti-online.com, 16.Feb.2012, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je tetoviranje štetno po zdravlje?

Prilikom tetoviranja u ljudski organizam dospevaju još neispitane supstance, a nemački stručnjaci strahuju da to izaziva posledice po zdravlje i traže strože kriterijume za one koji se time bave.

Procenjuje se da je u Nemačkoj tetovirano 10 do 20 odsto stanovništva. Samo pre nekoliko decenija taj oblik ukrašavanja tela bio je zaštitni znak zatvorenika i mornara dok danas prva dama Nemačke Betina Vulf, supruga nemačkog predsednika, ne libi se da pokaže svoje istetovirano >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << rame.

Tetoviranje je osvojilo sve slojeve društva i niko se ne pita šta im se to ubrizgava ispod kože. Iz Baden Virtemberga stižu upozorenja i zahtevi da se zakoni u ovoj oblasti pooštre - i to prvo u Nemačkoj, a potom u celoj EU.

Birgit Binkle radi u Ministarstvu Baden Virtemberga za zaštitu potrošača i kaže da se kozmetički proizvodi više kontrolišu od boje za tetoviranje. To je paradoksalno, jer se šminka na koži zadržava samo nekoliko sati, dok pigmenti koji se ubrizgavaju pod kožu u organizmu ostaju doživotno!

Od 38 boja za tetoviranje jedna trećina je sadržala nedozvoljene supstance. Polovina od tih supstanci su opasne po zdravlje i, delom, izazivači raka, kao, na primer, fenol, nitrosamini i aromatični amini.

U Nemačkoj je od 2009. na snazi zakon o sredstvima za tetoviranje. Birgit Binkle kaže da se taj zakon zasniva na zastarelim podacima Saveta Evrope. U

međuvremenu, EU je u toj oblasti dala nove smernice, ali se one sprovode samo u nekim zemljama članicama.

Binklova zahteva da se politika fokusira na proizvođače pigmenata za tetoviranje. Tom temom bavio se i Bundesrat. Zaključak je da bi proizvođači boja za tetoviranje trebalo da imaju dokaz da njihov proizvod nije štetan po zdravlje ljudi. Bilo je govora i pravljenju takozvanih belih i crnih lista.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li je tetoviranje štetno po zdravlje?

Izvor: TvojPortal.com, 16.Feb.2012

Izvor: Vesti Online. Prilikom tetoviranja u ljudski organizam dospevaju još neispitane supstance, a nemački stručnjaci strahuju da to izaziva posledice po zdravlje i traže strože kriterijume za one koji se time bave. Procenjuje se da je u Nemačkoj tetovirano 10 do 20 odsto stanovništva....

Nastavak na TvojPortal.com...

Da li je tetoviranje bezopasno?

Izvor: B92, 16.Feb.2012

Prilikom tetoviranja u ljudski organizam dospevaju još neispitane supstance, a nemački stručnjaci strahuju da to izaziva posledice po zdravlje i traže strože kriterijume za one koji se time bave...Štetne boje..Od 38 boja za tetoviranje jedna trećina je sadržala nedozvoljene supstance. Polovina...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.