Pomak na Koridoru 10

Izvor: RTS, 05.Jun.2011, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomak na Koridoru 10

Šef Svetske banke u Beogradu Lu Brefor rekao da nema više prepreka da Srbija iskoristi 400 miliona dolara za Koridor 10. Brefor očekuje na leto radove i veliki pomak na Koridoru. Izvozne šanse Srbije su u razvoju voćarstva, povrtarstva i stočarstva i te grane država treba da pomaže, kaže Brefor za RTS.

Vladina politika podrške agraru jedna je od najkompilovanijih u bilo kojoj državi i godinama traju debate kako pomoći poljoprivredi, rekao je šef Kancelarije Svetske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << banke u Srbiji Lu Brefor u intervjuu za RTS.

Ključno je pitanje - šta treba podržati, upitao je Lu Brefor. Predstavnik Svetske banke rekao je da su dva cilja koja treba ostvariti uz pomoć subvencija. Sa jedne strane, to su povećanje prihoda i regionalni razvoj, odnosno treba obezbediti da poljoprivrednici ostanu da obrađuju zemlju.

"A sa druge strane, subvencije treba da stimulišu proizvodnju u oblastima koje imaju komparativnu prednost i kojima je potrebna dodatna pomoć. U Srbiji to su - stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, jer je naša studija pokazala da tu Srbija ima šanse da poveća izvoz", rekao je Brefor.

Hoćete reći, da je prvobitni plan države da subvencioniše mala gazdinstva dobar?

To je jedan od ciljeva, obezbediti regionalni i socijalni razvoj i mislimo da bi u tom pravcu trebalo da se nastavi.

Vaš predlog je?

Mi, dakle, podržavamo stav da subvencije ne treba da se dele po broju hektara, već postoje i drugi načini podške poljoprivredi. U principu, mislimo da Vlada ide u dobrom pravcu, ali će očigledno to biti težak proces.

Jedno od ključnih pitanja za Srbiju u vezi sa Svetskom bankom jeste novac. Vi ste odobrili 900 miliona dolara, od čega Srbija nije iskoristila 600 miliona. Zbog čega, šta je problem?

Odmah treba reći da je od 900 miliona, 400 miliona dolara namenjeno izgradnji Koridora 10. Iako neki kažu da se ništa ne dešava na Koridoru, ja se sa tim ne slažem. Kada se gradi ovakav put, potrebno je dosta priprema koje se završavaju pre nego što na red dođu šleperi. Sada je to većim delom završeno i na leto očekujem radove i veliki pomak na Koridoru 10.

Koja je glavna prepreka da se iskoristi taj novac?

I Svetska banka i Vlada koriste komplikovane procedure kako bismo dobili najbolju cenu za naše projekte. To sve usporava posao, ali se u poslednjih 6-9 meseci situacija značajno popravila. Neki od projekata za koje bismo pre 9 meseci rekli da su problematični, sada se veoma dobro primenjuju - poput projekta navodnjavanja i odvodnjavanja, i projekta u obrazovanju i zdravstvu. Veoma sam ohrabren sa onim šta se događa i ukoliko se nastavi ovim tempom u narednih šest meseci imaćemo veliki pomak u sprovođenju projekata koje finansira Svetska banka.

Najavili ste ekonomski memorandum za Srbiju. Zašto je to važan dokument?

To je dokument koji radimo za sve zemlje, svake tri - četiri godine. Kada je reč o Srbiji shvatamo da Vlada hoće da promeni model rasta koji će biti zasnovan na investicijama i izvozu. Cilj našeg memoranduma o Srbiji jeste da damo konkretne predloge kako da to ostvari u pojedinim oblastima.

Kao što su?

Kao što su - zemljište, transport, logistika - zbog brojnih barijere koje tu postoje, potom u oblasti radne snage, energetike. Pokrićemo sektore koji su povezani sa izvozom i koji treba da dovednu nove investicije i da otvore nova radna mesta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brefor: Srbi, obrađujte zemlju

Izvor: Mondo, 05.Jun.2011

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor izjavio je večeras da su izvozne šanse Srbije u razvoju voćarstva, povrtarstva i stočarstva i da te grane država treba da pomaže.

Nastavak na Mondo...

Kreditiranje puteva je prioritet Svetske banke

Izvor: Blic, 06.Jun.2011, 02:40

BEOGRAD - Za radove na koridoru 10 Srbija će u naredna dva do tri meseca od Svetske banke povući nekoliko desetina miliona dolara. Sa Ministarstvom infrastrukture razgovaramo i o tome da obezbedimo dobar deo sredstva za održavanje puteva po Srbiji, što, prema procenama, ukupno košta oko 500 miliona...

Nastavak na Blic...

Srbija uspešno sprovodi projekte koje finansira Svetska banka

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Jun.2011

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Svetske banke Lu Brefor smatra da su izvozne šanse Srbije u razvoju voćarstva, povrtarstva i stočarstva

Nastavak na SEEbiz.eu...

Brefor: Vlada Srbije da podrži mala i srednja preduzeća

Izvor: Capital.ba, 06.Jun.2011

BEOGRAD, Šef Kancelarije Svjetske banke u Srbiji Lu Brefor izjavio je da Vlada Srbije treba da podrži sektor malih i srednjih preduzeća kao ključ za kreiranje radnih mjesta. Brefor je rekao da su ključni sektori u koje bi Srbija trebalo da ulaže gradnja puteva, energetska efikasnost, obrazovanje...

Nastavak na Capital.ba...

Brefor: Milioni evra za Koridor 10

Izvor: B92, 06.Jun.2011

Beograd -- Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Lu Brefor kaže da će Srbija za Koridor 10 u naredna tri meseca povući nekoliko desetina miliona dolara odobrenog zajma...Brefor je rekao da Svetska banka sa Ministarstvom za infrastruktruru pregovara i o tome da se obezbede sredstva za održavanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.