Počela rekonstrukcija stadiona „Tašmajdan

Izvor: Studio B, 06.Okt.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela rekonstrukcija stadiona „Tašmajdan"

Dugo očekivana sanacija i adaptacija stadiona „Tašmajdan", koja će tom kultnom objektu vratiti stari sjaj, počela je pripremnim radovima, najavljeno je iz Agencije za investicije i stanovanje.

Osnovno konceptualno rešenje rekonstrukcije u potpunosti će sačuvati izvorni autorski koncept iz 1954. godine, jer se čitav objekat nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Zahtevni radovi, prema ugovoru, treba da budu završeni u narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << 15 meseci, posle čega će popularno sastajalište biti vraćeno Beograđanima.

Rešenjem adaptacije pojedini delovi će dobiti novu namenu, shodno celokupnoj organizaciji rada u objektu.

Predviđeno je da stadion primi 10.500 gledalaca, od tog broja 7.500 mesta je na tribinama, a ostatak na terenu, kada se budu organizovali koncerti i drugi slični skupovi. Svaki sektor gledališta imaće svoj prilaz i sanitarni čvor, koji će biti prilagođeni i licima sa posebnim potrebama, ističu iz Agencije.

Rekonstrukcija terena omogućiće tokom zime postavljanje najvećeg otvorenog klizališta u Beogradu (jedino otvoreno fiksno klizalište u Srbiji), dok će posetiocima u drugoj polovini godine na raspolaganju biti tereni za košarku, rukomet, odbojku, tenis, mali fudbal i pista za vožnju rolera.

Takođe, sanacijom će biti obuhvaćeni i prateći objekti smešteni ispod tribina stadiona, koji će obuhvatiti nove, zidne i plafonske obloge, kao i nove termotehničke i instalacije vodovoda i kanalizacije.

Kada je reč o eksterijeru, krasiće ga nova revitalizovana fasada, izvedena u prirodnom i veštačkom kamenu. Očekuje se i uređenje prilaznih platoa kompleksu, uz pristupne saobraćajnice, parking prostor i savremen mobilijar.

Jedan od ulaza sa biletarnicom biće iz Abardareve, dok će prolaz iz Ulice Ilije Garašanina biti osposobljen za dostavna i protivpožarna vozila, kao i efikasnu evakuaciju ljudi.

Kroz slavnu istoriju, nekadašnji kamenolom (naziv od turskih reči: taš (kamen) i majdan (kop, rudnik) bio je mesto mnogih značajnih sportskih, muzičkih i kulturnih dešavanja. U zimskim mesecima od 1953. do 1977. godine (do otvaranja ledene dvorane „Pionir" 1978. godine) stadion se najviše koristio za hokej na ledu, gde je 1954, 1955. i 1957. održano prvenstvo Jugoslavije u tom sportu, ali i bio domaćin hokejaškim klubovima „Crvena zvezda", „Partizan", OHK „Beograd", „Tašmajdan" i „Avala".

Među prvim takmičenjima koja su održana na stadionu je Evropsko prvenstvo za košarkašice 1954. godine i Prvo svetsko prvenstvo u rukometu za žane 1957. godine, kada je Jugoslavija osvojila bronzanu medalju. Takođe, domaća teniska reprezentacija igrala je mečeve Dejvis kupa 1956. godine.

U bogatoj istoriji održani su i neki veoma zanimljivi događaji, kao što je španska korida i automobilska fudbalska utakmica popularnim „fićama", kao i na desetine nezaboravnih koncerata.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POČELA REKONSTRUKCIJA STADIONA „TAŠMAJDAN”

Izvor: Kurir, 06.Okt.2011

BEOGRAD - Dugo očekivana sanacija i adaptacija stadiona „Tašmajdan”, koja će tom kultnom objektu vratiti stari sjaj, počela je pripremnim radovima, najavljeno je iz Agencije za investicije i stanovanje...Osnovno konceptualno rešenje rekonstrukcije u potpunosti će sačuvati izvorni autorski...

Nastavak na Kurir...

Počela rekonstrukcija stadiona „Tašmajdan”

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2011, 07:11

BEOGRAD- Dugo očekivana sanacija i adaptacija stadiona „Tašmajdan”, koja će tom kultnom objektu vratiti stari sjaj, počela je pripremnim radovima, najavljeno je iz Agencije za investicije i stanovanje.  ..Osnovno konceptualno rešenje rekonstrukcije u potpunosti će sačuvati izvorni autorski...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.