Samo patrijarh Pavle odlučuje o povlačenju

Izvor: Politika, 23.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo patrijarh Pavle odlučuje o povlačenju

Poglavar SPC nije ministar ili direktor pa da podnosi ostavku. – Neizvesno da li će episkopi do 11. novembra postići konsenzus o raspisivanju izbornog sabora

Da li će SPC drugi put zaredom napraviti presedan i za života postojećeg birati novog patrijarha? Sudeći po izjavi episkopa niškog Irineja (Gavrilovića), mogućnost da u novembru na Svetom arhijerejskom saboru bude izabran 45. poglavar Srpske crkve nikada nije bila veća.

„Patrijarh je sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u drugačijoj situaciji, u 94. godini, i prilično je vezan za postelju. Ja verujem da on razmišlja o povlačenju. Stvar je Sabora da li će to prihvatiti ili će doneti odluku da obavlja dužnost patrijarha dok je živ”, rekao je vladika niški Irinej agenciji Beta.

Episkop niški je veoma uvažavan u Srpskoj crkvi i, osim toga, blizak je i patrijarhu Pavlu, tako da ova njegova oprezna izjava, ipak, nagoveštava pokretanje izbornog procesa u SPC.

„Moguće je da deo episkopata koji se zalaže za promene na čelu SPC zapravo preko vladike niškog priprema vernike i javnost o neophodnosti izbora novog patrijarha. Kada to kaže vladika Irinej, koji se ranije i sam protivio patrijarhovom povlačenju, onda to nešto sigurno znači”, nezvanično poručuju iz Srpske patrijaršije.

Živica Tucić, urednik Verskoinformativne agencije, kaže da je dobro što se o ovom pitanju oglasio neko iz episkopata, ali dodaje da nije siguran da će do početka sabora 11. novembra arhijereji postići konsenzus o potrebi da se SPC dobije novog poglavara

„Ne verujem u te priče da je patrijarh već podneo ostavku. Ako i postoji neki papir teško da bi neko poverovao u autentičnost takvog dokumenta. Ukoliko na početku sabora ne dođe do podele o tom pitanju, trebalo bi da se izabere delegacija koja bi otišla do patrijarha da vidi da li on hoće da se povuče”, kaže Tucić, koji smatra da je SPC trebalo i ranije da dobije novog poglavara, kako bi uspešno mogla odgovori na sve veće izazove s kojima se suočava naše društvo.

Dr Miodrag M. Petrović, stručnjak za crkveno pravo, ističe da je učvršćivanje prakse po kojoj se za života patrijarha bira drugi poglavar suprotno kanonima i štetno za crkvu, jer je srozava na nivo postojećih svetovnih institucija u državi.

„Mogu predsednici vlade, ministri i direktori da podnose ostavke, ali ne i patrijarh. Nema kanona koji to opravdava, ako ima neka navedu koji je. Bolest poglavara, bilo duža ili kraća, ne može biti povod za njegovo povlačenje. Postoje kanonska pravila koja govore o krivici arhijereja na osnovu kojih zbog odstupanja od dogmatskog učenja ili narušavanja crkvenog poretka mogu biti opozvani, ali ne i ona koja govore o penzionisanju ili povlačenju sa episkopske katedre”, kaže Petrović.

U pojedinim crkvenim krugovima ima različitih razmišljanja zbog čega se ponovo forsira priča o izboru novog patrijarha. Po mišljenju jednih, na taj način se u drugi plan guraju drugi problemi u crkvi kao što su način služenja svete liturgije oko kojeg postoje ozbiljna sporenja, ili odnos prema načinu obnove porušenih svetinja na Kosovu i Metohiji. Ima onih koji smatraju da se i državi žuri da crkva što pre izabere novog poglavara kako bi se novi patrijarh svojim autoritetom jasnije opredelio za evropske integracije.

Put za izbor patrijarha Pavla 1990. godine između trojice kandidata omogućila je Vojnomedicinska akademija. Njegov prethodnik patrijarh German je posle pada i preloma kuka 1989. godine dugo bio na lečenju u ovoj ustanovi. Tokom lečenja zdravlje mu se pogoršalo i konzilijum je delegaciji SPC saopštio „da sadašnje zdravstveno stanje, poodmaklo životno doba i dužina trajanja lečenja pokazuju da Njegova svetost patrijarh srpski German više nije u mogućnosti da obavlja svoju visoku dužnost”.

Patrijarh Pavle je skoro godinu dana u bolnici, ali iz VMA ovog puta ne stižu nagoveštaji da bi uoči sabora mogli da izađu u javnost sa sličnim saopštenjem kao 1990. godine.

Milenko Pešić

-------------------------------------

Kako se bira patrijarh

Po Ustavu SPC patrijarh se bira na izbornom Svetom arhijerejskom saboru koji uključuje i aktivne vikarne episkope i to najkasnije u roku od tri meseca otkad se uprazni patrijaršijski presto. Patrijarh se, po članu 42. Ustava SPC, bira između aktivnih eparhijskih arhijereja koji upravljaju eparhijom najmanje pet godina. Na Saboru mora biti prisutno najmanje dve trećine episkopa. Odsutni arhijereji mogu ovlastiti druge episkope da umesto njih glasaju, s tim da jedan vladika može biti opunomoćen samo za jedan glas. Tajnim glasanjem i apsolutnom većinom biraju se trojica kandidata. Po članu 43. crkvenog ustava žrebom se od trojice kandidata koji su dobili najviše glasova bira patrijarh. Svečano ustoličenje je dan kasnije u Sabornoj crkvi u Beogradu, a naknadno u Pećkoj patrijaršiji.

[objavljeno: 24/10/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Izbor patrijarha 11. novembra?

Izvor: B92, 23.Okt.2008

Patrijarh Pavle (FoNet, arhiv)..Beograd -- Izbor novog srpskog patrijarha mogao bi se obaviti na Saboru 11. novembra, i to na osnovu ostavke patrijarha Pavla, saznaje Blic... Iako u Patrijaršiji nisu mogli da potvrde da je patrijarh napisao ili najavio svoju ostavku, Blic izveštava da je episkop niški...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.