Reči majora Gavrilovića koje su ušle u istoriju

Izvor: RTS, 07.Okt.2019, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reči majora Gavrilovića koje su ušle u istoriju

Polaganjem venaca i nizom prigodnih događaja obeležava se godišnjica herojske odbrane Beograda 1915. godine.
Šestog i sedmog oktobra 1915. godine vodile su se borbe za odbranu Beograda. Austrija se iskrcala na delu obale Dunava koji je držao 2. bataljon kojim je komandovao major Dragutin Gavrilović.

Rastojanje između srpskih i austrijskih položaja na nekim mestima nije bilo veće od 30 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << metara.
Jedino rešenje bilo je da srpske jedinice na ovom sektoru fronta izvrše opšti kontranapad.
Čuveni govor majora Gavrilovića glasio je:
"Vojnici! Junaci!
Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!."
Kada je 1934. godine građen dorćolski podvožnjak u Ulici Tadeuša Košćuškog pronađene su kosti vojnika koji si branili Beograd dve decenije ranije.
"Strašna bitka se odvijala tih dana, prvo užasno bombardovanje 5. oktobra, topovima tipa 110 milimetara, merzerima je tuklo danima. Kad je počelo iskrcavanje i kad je počela odsutna bitka, nije moglo da se broji koliko je mrtvih ostalo", kaže Ivan Stratimirović iz Saveza ratnika potomaka oslobodilaca Srbije 1912/20 iz Prvog svetskog rata.
Deo ostatka kostiju beogradskih branilaca sahranjeni su kod kosturnice Jakšićeva kula kod crkve Ružica, a drugi deo u spomen-kostrunici na Novom groblju.
"Na spomenik hrabrim borcima na Dorćolu gde se održavala najgora bitka položiće se cveće, biće postrojene jedinice Vojske Srbije, biće hor Prve beogradske gimnazije i sveštenici će držati opelo. Biće prisutni potomci i građani da ovekoveče 104. godišnjicu odbrane Beograda, a biće položen i venac na grob majora Gavrilovića", kaže Stratimirović. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.